De coronapandemie zorgt voor meer zorgen en stress. We moeten veel van onze gebruikelijke sociale contacten missen, we gaan minder op pad en zijn allemaal meer thuis. 

We leven in bijzondere tijden door alle maatregelen rondom Corona.  De coronapandemie zorgt voor meer zorgen en stress. We moeten veel van onze gebruikelijke sociale contacten missen, we gaan minder op pad en zijn allemaal meer thuis. Dat betekent dat we veel meer meekrijgen van onze buren dan we normaal gewend zijn.

Dat kan iets positiefs brengen, bijvoorbeeld alle initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen in de buurt of in de straat. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om kwetsbare buren te helpen. Er is echter ook een keerzijde aan het meer thuis zijn. Veel mensen benutten de tijd die ze ‘over’ hebben, doordat veel sociale contacten en uitjes wegvallen, om bijvoorbeeld te klussen in en om het huis. De corona maatregelen brengen echter ook met zich mee dat er veel meer mensen thuiswerken. Zit u net midden in een digitale vergadering, gaat de buurman opeens boren … Aandacht voor elkaar kan helpen om de omgang met de buren goed te houden.

Je hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en je kunt door zorgen en stress misschien minder verdragen van elkaar. Hieronder daarom een aantal tips:

  • Communicatie is vaak de sleutel om problemen te voorkomen of klein te houden. Ga daarom het gesprek aan met de buren over uw en hun werksituatie. Werkt u, of de buurman of buurvrouw op vaste dagen thuis? Wanneer u dit van elkaar weet, dan kunt u er over en weer rekening met elkaar houden. 
  • Kondig van te voren aan als u overdag gaat klussen. Als u weet dat u een klus gaat doen met veel lawaai zoals boren, laat dit de buren dan op tijd weten (schrijf een briefje of stuur een appje).
  • Besef dat hard dichtslaande deuren, harde muziek, kinderen die hard de trap op en af rennen, of klussen in huis meestal voor buren goed te horen zijn. Hou hier rekening mee. Kleine aanpassingen kunnen al veel uitmaken (zachtjes op de trap en met deuren, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken etc).