Wat doet de gemeente met het opgeruimde blad van het najaar? In de gemeente Nijkerk wordt het opgeruimde blad gebruikt verwerkt tot Bokashi. Dit is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal. Het is een ferment, een materiaal waarin alle voedingsstoffen en energie behouden worden. Het gefermenteerde blad verbetert in het voorjaar de bodem en houdt het vocht beter vast, ook onderdrukt dit materiaal de groei van onkruiden.

Waarom geen compost?

Het ferment dat ontstaat heeft meer positieve eigenschappen dan compost: het bevat meer voedingsstoffen en maakt planten weerbaarder tegen ziekteverwekkers. Door het blad in de gemeente zelf te verwerken en niet af te voeren beperk je de uitstoot van CO2. De voedingsstoffen uit een gebied gebruiken we opnieuw in hetzelfde gebied.

Werkwijze

Door het blad luchtdicht in te pakken in een plastic rol van 2,5m breed en 25m lang, zoveel mogelijk lucht eruit te halen en door toevoeging van organische hulpstoffen zoals kleischelpen en mineralen, ontstaat na ongeveer 10 tot 12 weken een ferment.

Locaties in Nijkerk en in Hoevelaken

De locaties waar de gemeente de kuilen heeft liggen zijn op de Nachtegaalsteeg (locatie oude zwembad) in Nijkerk en op het parkeerterrein van de korfbalvereniging aan de Middelaarseweg in Hoevelaken

Volgend voorjaar is het proces klaar en  zal het ferment gebruikt worden in de plantvakken in de gemeente. Het gefermenteerde blad verbetert de bodem en houdt het vocht beter vast, tevens onderdrukt het de groei van onkruiden.