De gemeente verwijdert in het najaar het gevallen blad op openbare wegen. Bladeren op de grond kunnen in combinatie met regen gladheid veroorzaken.

Planning bladcampagne

Vanaf half oktober is de gemeente begonnen om de overlast van bladeren te beperken. Helpt u mee? Dit doen ze elke week op andere plekken binnen de gemeente. Vanwege de weersomstandigheden is een planning lastig te geven. Als er bijvoorbeeld neerslag valt of het blad nat is, als het vriest of als het te hard waait kan het blad niet opgehaald worden. Daarnaast laten niet alle boomsoorten op hetzelfde moment hun blad vallen. Daarom wordt het veegschema regelmatig bijgesteld.

Wat doet u met uw bladafval?

U kunt helpen door de stoep, straat en oprit te vegen. Het is beter om het blad in de tuin te laten liggen. Er overwinteren insecten en kleine dieren in het bladerdek en het beschermt uw planten tegen bevriezing. Om die reden verwijdert de gemeente ook minder blad uit perken en groenstroken en zal het blad ook tussen bepaalde plantvakken geblazen worden. U kunt uw bladafval ook nog steeds kwijt in uw groene container (deze wordt gratis geleegd) en bij de milieustraat. Ook kunt u een grotere GFT container aanvragen.

Bladkorven

Uw bladafval kunt u ook weer kwijt in één van de bladkorven. De gemeente plaatst deze op verschillende locaties vanaf maandag 24 oktober.

Verduurzamen

De bladkorven zijn alleen bedoeld voor bladafval en niet voor ander (tuin)afval. Dit doen we om het blad weer te kunnen hergebruiken/verduurzamen als bodemverbeteraar. Deze bodemverbeteraar noemen we ‘Bogashi’. Dit wordt in het voorjaar tussen de beplanting uitgestrooid zodat de structuur van de grond verbetert en de groei van het onkruid remt. Dit kunnen we dus alleen gebruiken als het zuiver blad is en er geen ander tuinafval tussen komt zoals: coniferenknipsels, dennennaalden, gras, takken, groente, fruit etc.

Waar staan de bladkorven?

Hoevelaken

• Cornelis van Ramshorstlaan
  • Boterbloem
  • Kostverloren bij fietspad

De bladkorven worden verwijderd als de bomen hun blad kwijt zijn. Zijn de bladkorven weggehaald en heeft u nog bladafval? U kunt het bladafval gratis wegbrengen naar de Milieustraat, Blekkerserf 4. Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 07.45 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur. Zaterdag van 07.45 uur tot 14.00 uur.