Nu veel mensen thuis zitten, nemen de problemen bij sommige cannabisgebruikers toe. Cannabis wordt in Nederland gedoogd, het wordt als medicijn gebruikt, we noemen het ‘softdrug’, dus hoe gevaarlijk is het dan. Cannabis staat bovenaan bij de verslavingszorg als het gaat om behandeling van verslaving aan verboden middelen. Hoe zit dat precies?

Cannabis is toch een softdrug?

In Nederland wordt cannabis vaak een ‘softdrug’ genoemd, dat klinkt als onschuldig en zachtaardig. De wiet uit de jaren ’80 was ook redelijk onschuldig. Toen zat er gemiddeld 3 mg THC in een joint, tegenwoordig kan er al 18 mg in zitten. Dat is zes keer zoveel. Je kan dat vergelijken met het verschil tussen bier (5% alcohol) en sterke drank (30%). Dus de vraag of cannabis een softdrug is, hangt erg af van de vraag welke soort je gebruikt. Zeker als je weet dat in die ‘Nederwiet’ nauwelijks meer de beschermende CBD-olie zit.

Het wordt ook als medicijn gebruikt!

Het feit dat oma cannabis voorgeschreven krijgt om pijn te bestrijden, kan voor haar kleinzoon reden zijn om te denken dat dit middel heel veilig is. Cannabis wordt steeds vaker ingezet voor medische toepassingen: pijnbestrijding, slaapproblemen, angstaanvallen, psychoses, epileptische aanvallen, enzovoort. De samenstelling van de medische cannabis van de oma uit het voorbeeld is echter vaak anders die van de wiet uit de coffeeshop van haar kleinzoon.

Het is niet verboden

Cannabis staat in Nederland nog steeds op de opiumlijst. Het bezit van kleine hoeveelheden wordt gedoogd en ook de verkoop van kleine hoeveelheden in coffeeshops wordt gedoogd. Dat is dus wat anders dan dat het allemaal mag. En net als bij alcohol is het feit dat je het kan kopen geen reden om te denken dat er geen grote risico’s aan zitten.

Eén op de tien wordt afhankelijk

Vanwege het hoge THC-gehalte moeten jongeren die blowen tegenwoordig veel meer hun hoofd er bij houden dan vroeger. En daar zit precies het probleem; je hoofd er bij houden als je al bent begonnen met blowen is lastig. Het feit dat blowen gedoogd wordt, maakt ook al dat de grens er niet duidelijker op wordt. Verslaving ligt op de loer. Ongeveer één op de tien jongeren die regelmatig blowt raakt verslaafd.

Kwetsbare jongeren

De kans dat een jongere in de problemen raakt is groter als hij of zij blowt om problemen te vergeten of om een beetje rustig te worden. De risico’s worden ook groot als iemand in een groep zit met jongeren die dagelijks blowen en zeer zeker als zo iemand al heel jong begint, bijvoorbeeld op zijn 13e. Kwetsbare jongeren zijn ook als het gaat om blowen extra kwetsbaar.

Effecten duren lang

Soms valt wiet slecht, je voelt je dan nerveus en angstig. De meest voorkomende problemen zitten op de iets langere termijn. Het geheugen, de concentratie en het opnemen van informatie werken minder goed als iemand blowt. Het effect van blowen kan 48 uur duren. Wie 2 gram wiet gebruikt, is de hele week minder actief en minder helder, ook al merkt hij dat zelf niet

Risico’s op lange termijn

Wiet roken is net als tabak slecht voor de longen. Wie vaak cannabis gebruikt, kan er afhankelijk van worden. Cannabis kan psychoses opwekken.

Samen met je kind afwegingen maken

Niet iedereen die cannabis gebruikt raakt verslaafd. Er zijn voldoende voorbeelden van recreatieve gebruikers. Maar jong beginnen is geen goed idee. Er zijn argumenten genoeg voor een puber om het wel te doen: “Iedereen gebruikt, dus waarom zou ik niet meedoen?”, “Blowen mag in Nederland, zo erg kan het dus niet zijn.”, “Jullie drinken alcohol, dat is veel erger”. Hoe zorg je er als ouder voor dat je de argumenten begrijpt en ook voldoende weet van het middel om de risico’s in te schatten en een waardig gesprekspartner van je kind te zijn? Meer informatie over cannabis: www.drugsinfoteam.nl.

Meer informatie over drugs en contact: www.stopdrugsnijkerk.nl.
Hulplijn Drugs Hoevelaken (ook voor Nijkerk en Nijkerkerveen) 085-130 4297.