Column 4 oktober 2023, Nelleke Hegeman-Mekking, raadslid ChristenUnie-SGP

Er was eens een klein meisje. Ze vond het heerlijk om voorgelezen te worden. Het liefst dicht tegen papa of mama aan zittend met haar duim in de mond. En dan lekker luisteren naar een mooi verhaal. Bijvoorbeeld het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg die nooit genoeg had gegeten en zich door heel veel lekkers heen at zodat overal gaten in kwamen. Het meisje groeide op, leerde zelf lezen en las met plezier nog vele, vele mooie verhalen.

Dat meisje ben ik natuurlijk zelf en inmiddels lees ik veel meer dan alleen boeken voor mijn plezier of dat van mijn kinderen. Als raadslid krijg je heel veel officiële documenten te lezen. Dan ben ik altijd dankbaar dat ik jong de liefde voor lezen heb meegekregen van mijn ouders. Dat maakt mijn werk nu makkelijker.

Uit onderzoek blijkt dat lezen niet alleen het brein van kinderen prikkelt en hun kennis vergroot, maar veel meer goeds oplevert. Lezen vergroot de kansen op een goede baan, het helpt om anderen beter te begrijpen, het vermindert vooroordelen en het kan helpen om je beter te gaan voelen als je verdriet of moeilijkheden hebt.

Vandaag begint de Kinderboekenweek. Een week waarin veel georganiseerd wordt om kinderen en jongeren aan het lezen te krijgen en te houden. Onze geweldige bibliotheek en fantastische boekwinkels doen hier ook aan mee. Ga er deze week eens kijken, zeker als je kinderen hebt. En ga heerlijk samen genieten van mooie boeken en verhalen. Ken je nou iemand die niet (goed) kan lezen en voorlezen? Vertel die dan over de VoorleesExpress. Dat zijn vrijwilligers die bij gezinnen met jonge kinderen thuis komen voorlezen en kinderen enthousiast maken voor lezen. Een mooier cadeau dan voorlezen kun je kinderen bijna niet geven, want je vergroot niet alleen hun wereld, je vergroot ook hun kansen!