Gemeente noemt drie locaties om de gedachten over mogelijke opvangplekken voor asielzoekers op gang te brengen

De gemeente Nijkerk gaat op zoek naar één of meer plekken voor de opvang van in totaal 278 asielzoekers. Tot 13 juli kunnen inwoners en ondernemers reageren via een vragenlijst op de website van de gemeente, via een app of op papier. De gemeente hoort graag wat mensen belangrijk vinden bij de keuze en ideeën voor een geschikte plek. Om de gedachten hierover op gang te brengen, noemt de gemeente twee terreinen en een gebouw waar de opvang misschien zou kunnen komen. Ook hier kan iedereen een mening over geven.

Mogelijke locaties

In de vragenlijst noemt de gemeente de volgende mogelijke terreinen of gebouwen.

  • Gebied Nijkerk. Terrein tussen de Amersfoortseweg, Van Dijkhuizenstraat en Oude Amersfoortseweg.
  • Gebied Nijkerkerveen. Terrein tussen de Amersfoortseweg, de Vrouwenweg en de Nieuwe Kerkstraat.
  • Gebied Hoevelaken. Het gebouw aan de Zuiderinslag, waar nu het Van Lodenstein College in gehuisvest is. Het Van Lodenstein College gaat op termijn verhuizen naar Barneveld. Mogelijk kan het gebouw daarna ingericht worden als opvangplek voor asielzoekers.

Invullen van de vragenlijst

U kunt tot 13 juli de vragenlijst invullen op www.nijkerk.eu/asielzoekers en uw reactie geven. Het invullen van de vragenlijst kan straks ook via de ‘Parta’-app. Vul de vragenlijst in via de Parta- app. De app is te downloaden in de App Store of Google Playstore. Zoek vervolgens op gemeente Nijkerk (tik op Ontdekken). Verder is de vragenlijst op papier beschikbaar. U kunt deze samen met een antwoordenvelop ophalen bij de receptie van het gemeentehuis in Nijkerk of bij het Paashuis in Nijkerk, Bibliotheek in Nijkerk, ’t Veense Hart in Nijkerkerveen, De Stuw in Hoevelaken of bij de Bibliotheek in Hoevelaken.

Inloop bijeenkomsten en een online bijeenkomst

Wilt u meer informatie? In gesprek? Of hulp bij het invullen van de vragenlijst?  De gemeente organiseert drie inloopbijeenkomsten en een online bijeenkomst. De inloopbijeenkomsten zijn: 

  • op 27 juni (de Schakel, Oranjelaan 10 in Nijkerk) 
  • 2 juli (’t Veense Hart, Van Noortstraat 36 in Nijkerkerveen) 
  • 10 juli (De Stuw, Dwe Brink 10 in Hoevelaken)

De bijeenkomsten zijn van 16.00 – 20.00 uur. 

De online bijeenkomst is op 1 juli van 19.00 – 20.30 uur. Aanmelden is niet nodig. De link voor de online bijeenkomst komt op de website en in de app te staan. 

Vervolg

De gemeente gaat alle ideeën, argumenten, meningen en zorgen verwerken in een verslag. Dit verslag wordt openbaar. Uiteindelijk kiest de gemeente uit verschillende mogelijkheden één of meer plekken voor de opvang van asielzoekers. Daarna gaat de gemeente in gesprek over een goede invulling van de gekozen plek(ken) met inwoners, ondernemers en organisaties die hiermee te maken krijgen. De aanpak wordt vastgelegd in een plan. Dan wordt alles klaar gemaakt voor de komst van de asielzoekers. De verwachting is dat de gemeente per 1 juli 2025 de eerste bewoners kan opvangen.