Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt voorbij. Toch wordt er rekening gehouden met een opleving van het coronavirus in het najaar en de winter. Daarom is 19 september een nieuwe coronavaccinatieronde gestart. GGD Gelderland-Midden geeft dan voorlopig alleen op afspraak de herhaalprik met vernieuwde vaccins.

Mensen met een hoger medisch risico en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt en krijgen een persoonlijke uitnodiging. Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik tegen corona krijgen.

De herhaalprik beschermt tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden door corona. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de herhaalprik tegen corona halen. Dat helpt om te voorkomen dat de zorg het te druk krijgt en om de samenleving open te houden.

Vijf grote vaccinatielocaties

GGD Gelderland-Midden heeft verspreid door de regio vijf grote priklocaties: Ede, Voorthuizen, Duiven en Arnhem (Kronenburg en Presikhaaf). Ook kunt u terecht in Amersfoort op twee locaties. Op deze locaties kunnen inwoners vrijwel iedere dag de herhaalprik halen.

Gegevens locaties Ede, Voorthuizen en Amersfoort

In de najaarscampagne richt de GGD op het vaccineren in de grote locaties. Voor inwoners van Nijkerk zijn de dichtstbijzijnde vaccinatielocaties in Voorthuizen, Ede en Amersfoort. Zodra het kan, zal de GGD zeker wat betreft het fijnmazig vaccineren voor Nijkerk het mobiel vaccineren weer opstarten. Of dat dan weer met een bus zal zijn, of dat ze zoeken naar een locatie waar ze ook de winter mee in kunnen, hangt nog af van het verloop van de campagne.

Voorthuizen, voormalig dorpshuis

Roelenengweg 25, 3781 BA Voorthuizen

• Maandag, woensdag en vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur
  • Dinsdag en donderdag van 12.00 tot 19.00 uur
  • Zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur
  • Zondag gesloten

Ede Achterdoelen

Achterdoelen 37-41, 6711 AV Ede

• Maandag woensdag en vrijdag van 12.00 tot 19.00 uur
  • Dinsdag en donderdag van 8.00 tot 16.00 uur
  • Zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur
  • Zondag gesloten
    Gratis parkeren in de parkeergarage. Je krijgt een uitrijkaart die 30 minuten geldig is vanaf het moment dat je onder de slagboom door rijdt.

Amersfoort

Paviljoen, Hoefseweg 9, 3821 AE Amersfoort

• Dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur
    Ingericht als wachttuin: dat betekent dat bezoekers, de hal binnen gaan en plaatsnemen op één van de stoelen in de hal.

Adventkerk, Ringweg-Kruiskamp 74, 3814 TE Amersfoort

• Donderdag van 14.00 tot 21.00 uur
    Let op: Deze locatie is ongeschikt voor mensen met een beperkte mobiliteit

Vernieuwd vaccin

Voor de herhaalprik gebruikt de GGD de vernieuwde vaccins van Pfizer (voor mensen jonger dan 45 jaar) en Moderna (voor mensen ouder dan 45 jaar). Na vaccinatie met de vernieuwde vaccins maak je antistoffen aan die bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant.

Vaccineren voorlopig alleen op afspraak

Mensen vanaf 60 jaar ontvangen een uitnodiging van het RIVM. Mensen van 12 tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik krijgen vanaf begin oktober een uitnodiging voor de herhaalprik via hun huisarts. Zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact worden gelijktijdig uitgenodigd door hun werkgever. Hierna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder op afspraak een herhaalprik halen bij de GGD. De eerste prikken zijn vanaf 19 september gezet.

De herhaalprik halen kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting en als de basisserie is afgerond. De basisserie bestaat uit de eerste twee prikken tegen corona. Of de eerste prik voor mensen die met Janssen zijn gevaccineerd. Mensen die de basisserie nog niet hebben gehad of nog niet hebben afgerond, kunnen de eerste prikken nog steeds (op afspraak) halen. Maak hiervoor een afspraak via planjeprik.nl(externe link) of bel naar 0800 7070.

Meer weten over het halen van de herhaalprik in Gelderland-Midden? Kijk dan eens op de website www.ggdgm.nl/corona(externe link).