Overlast of illegaal vuurwerk

Heeft u overlast van vuurwerk? Geef dit door aan de politie. Dit kan online via politie.nl of telefonisch via 0900 - 8844. Bij levensbedreigende situaties of vermoedens van illegaal vuurwerk belt u 112.

Meld Misdaad Anoniem

Bij Meld Misdaad Anoniem kunt u anoniem melding doen van opslag, handel en transport van illegaal vuurwerk, vernielingen en vuurwerkbom makers. Dit kan via meldmisdaadanoniem.nl of 0800 -7000.

Illegaal vuurwerk leidt tot levensgevaarlijke situaties. Weet u meer over de opslag of handel? U kunt dit melden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via de website: www.meldmisdaadanoniem.nl(externe link)

Hoe weet ik of vuurwerk illegaal is?

Bepalen of vuurwerk voor consumenten bestemd is of niet, is lastig. Het hoeft er namelijk helemaal niet afwijkend uit te zien. Als vuistregel geldt: illegaal (of: verboden) vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale consumentenhandel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Daarnaast moeten er specifieke kenmerken op de verpakking van vuurwerk  worden vermeld, zoals een leeftijdscategorie, een gebruiksaanwijzing in de Nederlandse taal en de vermelding “geschikt voor particulier gebruik”. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en cobra’s.  Check altijd of het vuurwerk dat u wilt kopen goedgekeurd is.

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?

Illegaal (officieel: verboden consumenten)vuurwerk is vaak gevaarlijk omdat de explosieve massa flitspoeder bevat. Dit is instabiel en kan zelfs door wrijving of statische elektriciteit tot ontbranding komen. Daarnaast is het vaak massa explosief, wat inhoudt dat als een stuk vuurwerk ontploft, de rest van het vuurwerk op hetzelfde ontbrandingsmoment meegaat in deze explosie. Daarnaast is dit vuurwerk niet goedgekeurd voor consumentengebruik. Dit betekent dat dit vuurwerk soms niet wil afgaan, niet goed afgaat of niet volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is dit vuurwerk te zwaar (bevat het te veel kruit). De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. Zelfgemaakte vuurwerkbommen en - explosieven zorgen voor gemiddeld 39% van al het ernstige vuurwerkletsel.