Behoud van de kwaliteit en het versterken van het landelijk gebied vindt de gemeente heel belangrijk. Er zijn hiervoor regels opgesteld in het bestemmingsplan voor het buitengebied. Sinds 30 mei 2022 zijn er nieuwe regels voor bijvoorbeeld scheuren of frezen van grasland, doorzaaien, diepploegen, ophogen en graven. Deze regels zijn best ingewikkeld. De gemeente organiseert daarom een informatieavond om uitleg te geven.

Heeft u een (agrarisch) bedrijf? Misschien woont en/ of werkt u in het landelijk gebied? Of bent u op een andere manier betrokken bij dit gebied? Dan is deze informatie voor u van belang.

Wat staat er in het bestemmingsplan

In het bestemmingsplan staan regels hoe de grond mag worden gebruikt. Ook wordt aangegeven wat er op mag worden gebouwd. Aan deze regels moet iedereen zich houden. Voor activiteiten is er soms een vergunning nodig. Sommige activiteiten zijn altijd verboden. Als een ingreep bijvoorbeeld slecht is voor het landschap, de natuur of het milieu, dan geeft de gemeente geen toestemming. Dit verschilt per landschap. Het ene landschap is kwetsbaarder dan een ander landschap.

Waarom een informatieavond?

Over het toepassen van de aanlegvergunningen bestond onduidelijkheid. LTO Noord (afdeling Gelderse Vallei), Stichting Natuur en Milieuzorg Noord West Veluwe en de gemeente hebben overleg gehad om de regels te verduidelijken. Het gaat vooral over voor welke activiteiten er wel of geen vergunning nodig is. Tijdens de informatieavond worden de nieuwe regels toegelicht aan de grondeigenaren in het buitengebied.

Wanneer is de informatieavond?

Op maandag 3 oktober om 20.00 uur start de informatieavond. Deze is in vergader- en congrescentrum ‘De Schakel’, Oranjelaan 10 in Nijkerk. De gemeente organiseert deze avond samen met de LTO Noord (afdeling Gelderse Vallei) en Stichting Natuur en Milieuzorg Noord West Veluwe.

Aanmelden is nodig

Wilt u naar de informatieavond komen? Meld u dan uiterlijk 29 september aan door een e-mail te sturen naar a.vandenberg@nijkerk.eu. De mogelijkheid tot aanmelding is met enkele dagen verlengd tot en met 29 september

Geef in de e-mail aan met hoeveel mensen u komt. Als veel mensen zich aanmelden, dan worden er meerdere avonden georganiseerd. Zo kan iedereen deelnemen. Bent u verhinderd op deze avond en wilt u wel meer informatie ontvangen? Laat het ons dan ook weten via bovenstaand e-mailadres. Dan sturen wij u na de bijeenkomst informatie toe.

Heeft u nog vragen?

U kunt een e-mail sturen naar gemeente@nijkerk.eu of door te bellen met het algemene telefoonnummer van de gemeente: (033) 247 22 22. Als u belt, kunt u vragen naar Bas Harmusial of Wim Bomhof. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur.