Home > Inwoners > Groenonderhoud > Hoogstambrigade

Hoogstambrigade

Op historische kaarten van de gemeente Nijkerk is te zien dat er in het verleden veel hoogstamboomgaarden in het gebied hebben gestaan. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe boomgaarden aangeplant in de gemeente Nijkerk. Hierdoor keert de hoogstamfruitboom gelukkig weer langzaam terug in het gebied. De hoogstamboomgaard is niet alleen cultuurhistorisch waardevol, maar creëert ook een leefgebied voor bijzondere planten en dieren. Het doel van de Hoogstambrigade is het behoud en beheer van hoogstamfruit als cultuurhistorisch waardevolle elementen in het landschap.

De Hoogstambrigade is actief in het wegwerken van achterstallig onderhoud, het snoeien, het aanplanten van jonge bomen en de zomersnoei van hoogstamfruitbomen in Hoevelaken, Nijkerk en Nijkerkerveen.

Door gezamenlijk aan de slag te gaan kan er meer werk worden verzet en is er de mogelijkheid tot kennisoverdracht. Daarom is de brigade op zoek naar leergierige en actieve vrijwilligers die het leuk vinden om een aantal ochtenden, in de periode van november tot en met maart, zich in te zetten voor het behoud en onderhoud van hoogstamfruitbomen. Als vrijwilliger bouw je kennis en ervaring op. Jong en oud is van harte welkom! De gemeente Nijkerk ondersteunt de brigade door te faciliteren in het benodigde gereedschap.

Wilt u zich meer informatie of wilt u vrijwilliger worden? Schroom niet een neem contact op met de heer Jos Korner, coördinator via: HoogstamNijkerk@gmail.com.