Home > Inwoners > Honden uitlaten

Honden uitlaten

Hondenpoep is ergernis nummer 1 bij de inwoners van de gemeente Nijkerk. We willen dit graag veranderen. Hondenbezitters en mensen zonder hond moeten op een prettige manier gebruik kunnen maken van de openbare ruimte in onze mooie gemeente.Omdat het verwarrend is voor hondenbezitters waar zij wel of niet hondenpoep op moeten ruimen en na gesprekken met inwoners is medio maart / april een proef gestart met het plaatsen van DepoDogs. Met een flyer informeren wij de hondenbezitters de over deze proef. De flyer kunt onderaan deze pagina downloaden.

Regels

In het algemeen gelden de volgende regels:

• U bent verplicht een opruimmiddel bij u te hebben;
  • Lijn uw hond binnen de bebouwde kom overal aan, behalve op de losloopterreinen;
  • Ruim hondenpoep overal op, behalve op de uitlaatterreinen;
  • Speelplekken en trapvelden zijn verboden voor honden;
  • U bent altijd verantwoordelijk voor uw hond.

Opruimmiddel

Doet uw hond op weg naar een losloopgebied of uitlaatstrook zijn behoefte op een plek waar dat niet mag dan bent u verplicht de poep van uw hond op te ruimen. Ook bent u verplicht hiervoor een geschikt opruimmiddel bij u te hebben. U kunt als opruimmiddel bijvoorbeeld boterhamzakjes gebruiken. Daarnaast zijn er in de dierenspeciaalzaken middelen verkrijgbaar, waaronder poepschepjes.

Toezicht

In de gemeente Nijkerk houden de Toezichthouders Openbare Ruimte toezicht op de naleving van de aanlijn- en opruimplicht. De bedragen van de boete voor het overtreden van de aanlijnplicht bedraagt € 90,- per overtreding. U mag niet met een hond in een speelplaats komen. De boete hiervoor is € 140,- per overtreding. Voor het overtreden van de opruimplicht is de boete ook € 140,- per overtreding. Wordt u staande gehouden en kunt u geen deugdelijke opruimmiddel tonen? Dan is de boete € 90,- Bij alle boetes komt nog € 9,- administratiekosten.

Uitlaat- en losloopterreinen

In de gemeente Nijkerk zijn uitlaat- en losloopterreinen aangewezen. Bij de uitlaatterreinen kan de hond aangelijnd worden uitgelaten en hoeft u de poep niet op te ruimen. Een uitlaatterrein is meestal een strook langs de weg, vaak aangelegd langs bestaande wandelroutes. Op plaatsen waar geen ruimte is voor stroken langs de weg zijn kleine uitlaatterreinen aangelegd die zijn afgeschermd door een haag of hekje. De gemeente maakt de terreinen schoon met de zogenaamde hondenpoepzuiger. De kosten van het schoonmaken van de uitlaatstroken en het aanbrengen van de markeringen voor de uitlaat- en losloopterreinen bedragen per jaar bijna € 50.000 (dit is exclusief de kosten voor het toezicht, de handhaving en advieskosten van het hondenbeleid).

Op losloopterreinen kunt u uw hond los laten lopen en bent u verplicht om de poep op te ruimen. Bij deze terreinen zijn afvalbakken geplaatst waar u de poep weg kunt gooien. De losloopterreinen worden aangegeven met een blauw bordje.

De uitlaat- en losloopterreinen staan aangegeven op de hondenuitlaatkaart die u hieronder kunt downloaden.