Home > Inwoners > Nieuws

Nieuws

RSS
 • Interview burgemeester Renkema 3 april 2020

  In het onderstaande filmpje vindt u een interview met burgemeester Renkema. Hij vertelt hoe het nu in de gemeente Nijkerk gaat en roept op om vooral met elkaar vol te houden!

 • Kom alleen als het écht nodig is naar Milieustraat

  Heeft u uw schuur opgeruimd? Uw bomen gesnoeid of kledingkast opgeruimd? We vragen u om dit zoveel als mogelijk thuis op te slaan in uw schuur of bij uw huis. Is dit niet mogelijk. Dan is het dringende advies om niet allemaal tegelijk op zaterdag naar de Milieustraat te komen. Wist u bijvoorbeeld dat op werkdagen de Milieustraat open is vanaf 07:45 uur?

 • Sirenes loeien op maandag 6 april

  Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle 4278 sirenes in Nederland. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien op maandag 6 april om 12.00 uur. De sirenes loeien op iedere eerste maandag van de maand, zodat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het loeien van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

 • Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

  Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

 • Kruising Venestraat-Torenstraat

  De herinrichting van de Venestraat wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door aannemer Timmer uit Nijkerk. Timmer start spoedig met de kruising Venestraat-Torenstraat. Deze kruising met doorgaand verkeer is dan aangepast voordat de scholen mogelijk weer beginnen op 6 april. De overige herinrichting van de Venestraat volgt daarna en is afhankelijk van de beschikbaarheid van de materialen.

 • Culturele activiteiten op televisie

  ​Door het coronavirus kunnen culturele activiteiten waaronder de activiteiten rondom 75 jaar Vrijheid in Nijkerk niet doorgaan. Er is hard gewerkt aan cursussen, lezingen, historische wandelingen, optredens. De culturele raad heeft naar een oplossing gezocht, zodat u toch van de activiteiten kunt genieten. Heeft u materiaal? Stuur het in!

 • Dienstverlening Milieustraat De Flier mogelijk aangepast

  De gemeente Nijkerk bekijkt met de medewerkers van de Milieustraat of de dienstverlening aan de Blekkerserf op onderdelen moet worden aangepast. Afgelopen zaterdag stonden er lange rijen voor de Milieustraat en hielden mensen zich niet aan de voorschriften. Dat zorgde voor een onwenselijke situatie, zowel op het gebied van verkeersveiligheid, als op het gebied van het welzijn van medewerkers en bezoekers. Wanneer er zo veel mensen tegelijk blijven komen, is het wellicht nodig om een maximum aan tal bezoekers tegelijk toe te laten. Houd www.nijkerk.eu en social media in de gaten voor eventuele wijzigingen.

 • Gaan collectes door?

  De landelijk collecterende Erkende Goede Doelen die tot Pasen zouden collecteren hebben hun collectes uitgesteld. De volgende collectes gaan daarom niet door:

  Afgelopen week (15 maart tot en met 22 maart) was een vergunning afgegeven om te collecteren voor Reuma Nederland. Ook deze collecte is uitgesteld. Wilt u wel iets betekenen voor Reuma Nederland? Steun Reuma Nederland digitaal

 • Bericht van burgemeester Renkema, eerste Corona slachtoffer in Nijkerk

  Gisteravond kreeg ik het verdrietige bericht dat een van onze, tot de risicogroep behorende, Nijkerkse inwoners in een ziekenhuis is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Een vreselijk treurig bericht. Ik heb met de nabestaanden gesproken om mijn medeleven te betuigen en hen alle sterkte toe te wensen. Dit ingrijpende nieuws geeft aan hoe het coronavirus onze gemeente ook heel direct raakt en verlies en verdriet met zich meebrengt. Dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Maar dat lukt alleen goed als we dat met ons allen, als samenleving doen.
 • Milieustraat De Flier vervroegd gesloten

  Vanwege een massale toeloop naar de Milieustraat aan de Blekkerserf in Nijkerk, heeft de gemeente besloten deze op zaterdag 21 maart vervroegd te sluiten. Zowel de verkeersveiligheid, als de veiligheid met betrekking tot de verspreiding van het corona-virus kan niet worden gewaarborgd.

 • Dienstverlening Milieustraat De Flier mogelijk enigszins aangepast

  De gemeente Nijkerk bekijkt de komende week met de medewerkers van de Milieustraat of de dienstverlening aan de Blekkerserf op onderdelen moet worden aangepast. Zaterdag jongstleden stonden er lange rijen voor de Milieustraat en hielden mensen zich niet aan de voorschriften. Dat zorgde voor een onwenselijke situatie, zowel op het gebied van verkeersveiligheid, als op het gebied van het welzijn van medewerkers en bezoekers. Wanneer er zo veel mensen tegelijk blijven komen, is het wellicht nodig om een maximum aan tal bezoekers tegelijk toe te laten. Inwoners worden opgeroepen om hun afval zoveel mogelijk op werkdagen naar de Milieustraat te brengen.

 • Coronavirus: communicatiemiddelen preventie en publieksvragen (anderstalig)

  Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft verschillende middelen gemaakt voor anderstaligen. Deze middelen gebruiken we om anderstaligen in de gemeente Nijkerk te informeren over maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. En over het telefoonnummer en de website waar mensen terecht kunnen voor vragen over het virus.

 • Vanaf maandag 23 maart werken we weer op afspraak

  Het stadhuis aan de Kolkstraat is op dit moment open voor de aangifte van geboortes en van overlijden en het aanvragen en afhalen van reisdocumenten en rijbewijzen, van 09.00 tot 12.30 uur. Vanaf maandag 23 maart werken we weer op afspraak.

 • Nieuwe corona-besmettingen in Nijkerk

  De GGD-Gelderland-Midden heeft vandaag, maandag 16 maart in haar dagelijkse rapportage aan  burgemeester Gerard Renkema laten weten dat er officieel nu drie gevallen van corona-besmetting in de gemeente Nijkerk zijn. Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld. 

 • Aanvullende maatregelen in de aanpak van het coronavirus

  Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Onder andere scholen, kinderdagverblijven en horeca gaan dicht tot 6 april. Lees meer op https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/15/aanvullende-maatregelen-onderwijs-horeca-sport

 • Bericht van burgemeester Renkema

  Sinds afgelopen donderdag zijn er veel maatregelen, adviezen en noodverordeningen afgekondigd en ingesteld om de verder verspreiding van het coronavirus landelijk tegen te gaan. Vanmiddag is aanvullend het besluit genomen dat, in ieder geval tot en met 6 april, o.a. de scholen moeten sluiten, eet- en drinkgelegenheden en sportclubs, sportscholen en dergelijke dicht gaan. Hieronder een reactie, en een oproep, van burgemeester Renkema.

 • Evenementen met meer dan 100 personen vanaf nu strafbaar

  De voorzitter van de Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland Midden, waaronder de gemeente Nijkerk valt, heeft een noodverordening afgekondigd. Deze houdt in dat alle evenementen met meer dan 100 personen in dit gebied tot en met 31 maart 2020 verboden en strafbaar zijn. Dit geldt daarnaast voor publieke locaties, zoals horeca, musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Ook geldt dit voor religieuze bijeenkomsten. Handelen in strijd met de noodverordening levert een overtreding op. De noodverordening maakt het mogelijk om binnen de regio op de maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd te kunnen toezien en te kunnen handhaven.

 • Maatregelen Nijkerk i.v.m. Corona pandemie

  De landelijke richtlijnen die zijn afgekondigd i.v.m. het Coronavirus hebben uiteraard ook gevolgen voor de gemeente en de producten en diensten waarvoor u bij ons terecht kunt. In dit bericht proberen we uw eerste vragen te beantwoorden.

 • Bijeenkomst maandag 16 maart geannuleerd

  De bijeenkomst ‘Nijkerk Energie Neutraal’ van maandag 16 maart aanstaande in het Corlaer College gaat niet door, vanwege het coronavirus. 

 • Corona-besmetting in Nijkerk

  In de gemeente Nijkerk is er een geval van corona-besmetting. Dat meldde de directeur Publieke Gezondheid van GGD Gelderland-Midden op 11 maart aan burgemeester Gerard Renkema. Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld. Het gaat om een patiënt die in Nijkerk verblijft. Deze persoon zit met het gezin thuis in isolatie. Deze persoon is in een corona-besmet gebied geweest. Het gezin maakt het goed. De GGD doet contactonderzoek.

 • Ervaar het openbaar vervoer

  Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur in Nijkerk.

  • Wanneer: donderdag 12 maart 2020
  • Hoe laat: 14.00 – 15.30 uur
  • Waar: Bibliohteek Nijkerk, Frieswijkstraat 99, Nijkerk
 • Auto rijdt voorgevel stadhuis binnen

  Vrijdagochtend 6 maart is een auto door de voorgevel van het stadhuis gereden. De bestuurder is daarbij gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Verder zijn er geen gewonden. De toedracht van het incident is onbekend, dit wordt onderzocht.

 • Flinke korting op aanschaf regenton

  Door tuinen groener te maken, worden ze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving! Doet u mee?

  Waarom een groenere buurt?

  Het klimaat verandert. Het weer wordt extremer. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien kunnen tot wateroverlast leiden. Door in uw tuin minder tegels neer te leggen Helpt u mee aan het beperken van wateroverlast. Denkt u erover na om een regenton te kopen om planten in uw tuin water te geven bij droogte? Bij de Intratuin, Westermolen of de Praxis krijgt u een korting op de aanschaft van 50% van de aanschafkosten tot een maximum korting van 50 euro per ton.

 • Bijeenkomsten voor nieuwe inwoners

  Maandag 6 april gaat niet door

  In dezelfde week waarin de maatregelen tegen het coronavirus in Nederland zijn afgekondigd heeft u een uitnodiging voor een bijeenkomst nieuwe inwoners ontvangen. Het besluit is genomen om in ieder geval tot en met 6 april bijeenkomsten niet door te laten gaan. Daarom vervalt helaas de avond voor nieuwe inwoners op maandag 6 april 2020. Wanneer u het afgelopen jaar in de gemeente Nijkerk bent komen wonen heten de raadsleden, burgemeester en wethouders u graag persoonlijk welkom op  dinsdagavond 13 oktober 2020. Als u nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u een e-mail sturen naar j.strijk@nijkerk.eu. We hopen op uw begrip voor deze ongebruikelijke situatie.

  Het programma op dinsdag 13 oktober is een mix van informatie, interactie en de avond sluiten we natuurlijk af met een hapje en een drankje. De avond is van 19.30 uur tot 22.00 uur.

 • Nijkerkse economie bij sterkste van Nederland

  Nijkerk behoorde namelijk in 2019 tot de 40 sterkste economische gemeenten van Nederland. De ranglijst wordt jaarlijks opgesteld door Bureau Louter uit Delft. De onderzoekers kijken daarbij naar het aantal arbeidsplaatsen, de toegevoegde waarde (dat is: de omzet min de inkoop van goederen en diensten) en het aantal startende bedrijven.

 • Wat kan ik doen tegen ongewenste reclame en folders in mijn brievenbus?

  Met een NEE-JA-sticker op uw brievenbus ontvangt u geen ongeadresseerde reclame en folders meer.

 • Geef me de vijf: omgaan met kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

  De basiscursus ‘Geef me de 5’ is een cursus voor ouders/verzorgers die behoefte hebben aan ondersteuning bij het omgaan met hun kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). ‘Geef me de 5’ komt naar Nijkerk. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor deze cursus, die vier dagen duurt.

 • Medewerkers GBLT aanwezig in stadhuis voor vragen belastingen

  Inwoners van gemeente Nijkerk ontvingen in februari het aanslagbiljet voor de gemeente- en waterschapsbelasting en de WOZ-waarde. Gemeente Nijkerk en GBLT organiseren spreekuren in het stadhuis, Kolkstraat 27 in Nijkerk.

 • Heeft u een aanslagbiljet gemeente-/waterschapsbelastingen ontvangen?

  GBLT stuurt tussen 18 en 22 februari het aanslagbiljet voor de gemeente- en waterschapsbelasting met datum van 29 februari 2020. Hierop staan de gemeente- en waterschapsbelastingen en de WOZ-waarde van uw huis.

 • Cultuurmakelaar over naar Bibliotheek Nijkerk

  Sinds een jaar of twee is Jacquelien de Jong cultuurmakelaar in Nijkerk. Haar werkzaamheden vielen eerder onder Cultuurkust Harderwijk, nu is ze verbonden aan de Bibliotheek gemeente Nijkerk. “De bieb heeft vestigingen in alle drie de kernen en heeft een goede infrastructuur. Daar kan ik mijn voordeel mee doen!”

 • Kartonnen doos plat aanbieden

  Herken je dit? Je hebt nieuwe kleding of elektronica online besteld, blijf je zitten met die onhandige kartonnen dozen waarin de artikelen zijn verzonden... Wat doe jij ermee? Scheur of vouw jij de kartonnen dozen in kleine, compacte stukken en gooi je ze in de prullenbak? Zet je ze in het geheel bij scheidingscontainers? Of maak je er kleine stukken van en gooi je ze dan in de container voor oud papier? Dat laatste is voor iedereen het beste!

 • Wegafsluiting Veenwal in Hoevelaken

  In Hoevelaken gaat de gemeente langs de Veenwal (tussen de Penningweg en Kerkepad) bomen snoeien, het gaat hierbij om eikenbomen. De snoeiwerkzaamheden gaan vanaf 10 februari plaats vinden. Overdag tussen 07.00 uur en 16.00 uur is de Veenwal dan gedeeltelijk afgesloten. Afhankelijk van de weersomstandigheden nemen de werkzaamheden, 3 tot 4 weken in beslag.

 • Coronavirus

  coronavirus

  In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus.

 • Beste moment om papier weg te brengen?

  Misschien overkomt het jou ook wel eens. Breng je oud-papier naar de container en zit de container overvol. Vervelend natuurlijk. Het beste moment in de week om papier weg te brengen is de woensdag. Dit komt doordat de container op dinsdag worden geleegd. Op de woensdag zijn de meeste containers dan nog leeg.

  Vrijdag kan ook

  In het weekend wegbrengen kan ook, want vrijdag is ook een ledigingsdag. Omdat dan de containers sneller volstromen in het weekend, heeft u dan meer het risico met een volle container te maken te krijgen.

 • Tijdelijke subsidieregeling 75 jaar vrijheid gemeente Nijkerk 2020

  75 jaar vrijheid

  In het jaar 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland en dus ook Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen bevrijd zijn. In het hele land worden er herdenkingen en festiviteiten georganiseerd. 

 • Duidelijke werkwijze voor aanvragen van afwijkende (bouw)plannen

  Er komen steeds meer verzoeken voor (bouw)plannen binnen bij de gemeente. Het college stimuleert dit door meer ruimte te geven aan inwoners, ondernemers en instanties om zelf te werken aan (bouw)plannen of veranderingen in hun omgeving. Natuurlijk wil de aanvrager het liefst zo snel mogelijk weten of het verzoek haalbaar is. Daarom kiest het college voor een nieuwe aanpak voor plannen die afwijken van het bestemmingsplan. De afhandeling van deze verzoeken vindt voortaan plaats in drie stappen. Het college wil met deze nieuwe wijze van werken efficiënter en kostendekkend te werk gaan. Voor elke stap geldt vanaf 1 januari 2020 een nieuw legestarief
 • Groene daken verdienen subsidie!

  Denkt u erover om een groen dak aan te leggen? Dan is dit het moment! De gemeente Nijkerk geeft vanaf begin november samen met Waterschap Vallei en Veluwe subsidie voor de aanleg van groene daken. Dit zijn daken met een speciale beplanting. Het gaat dan om mossen, vetplanten, kruiden en grassen. De subsidie bedraagt 40 euro per m2 met een limiet van € 10.000,- . Deze subsidie is zowel voor particulieren, als bedrijven.

 • Start met samen nadenken over duurzame opwek van energie

  Op 27 november kwamen ongeveer 80 belangstellenden naar een bijeenkomst van de gemeente Nijkerk over twee onderwerpen die te maken hebben met duurzaamheid: de opwek van zonne-energie en de Regionale Energie Strategie (RES). De gemeenten in de Regio Foodvalley hebben afgesproken dat zij in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat zij dan evenveel energie opwekken als gebruiken. Dat is nodig om te voldoen aan de eisen van het landelijke klimaatakkoord. Hiervoor is het nodig dat iedereen in  de gemeente Nijkerk minder energie gaat gebruiken. Daarnaast bekijkt de gemeente Nijkerk samen met de regio waar er kansen zijn om energie op te wekken uit zon, wind en warmte. Energie opwekken houdt immers niet op bij gemeentegrenzen. Vanaf half januari volgen er ‘verdiepingssessies’. Dan wil de gemeente graag samen met u verder uitwerken hoe energie bespaard kan worden en hoe het opwekken van energie er in Nijkerk uit zou kunnen zien. Een uitnodiging hiervoor vindt u  binnenkort op deze pagina.

 • Geldplan voor ZZP-ers

  Bent u zzp'er of wilt u zzp'er worden? Dan vragen geldzaken extra aandacht. Een eigen bedrijf brengt kansen en risico's met zich mee.

 • Ervaar het openbaar vervoer!

  Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur in Nijkerk

  Inloopspreekuur

  OV-ambassadeurs beantwoorden tijdens het maandelijkse inloopspreekuur vragen over reizen met bus en trein. OV-ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Met duidelijk informatiemateriaal krijgen senioren uitleg over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Belangstellenden mogen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen.

 • Onderzoek in de ondergrond voor aardwarmte

  Binnenkort is er in de gemeente Nijkerk onderzoek in de ondergrond. Het doel is om nauwkeuriger te kunnen inschatten waar aardwarmtewinning mogelijk is. Bewoners en eventuele bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden ontvangen hierover een brief van TNO en Energie Beheer Nederland (EBN).
 • Vraag subsidie voor een groen dak!

  groen dak

  Denkt u erover om een groen dak aan te leggen? Dan is dit het moment! De gemeente Nijkerk geeft samen met Waterschap Vallei en Veluwe subsidie voor de aanleg van groene daken. Dit zijn daken met een speciale beplanting. Het gaat dan om mossen, vetplanten, kruiden en grassen.

 • Meedoen is makkelijk

  Veilig Verkeer Nederland wil iedereen zo actief mogelijk betrekken bij verkeersveiligheid. Deze maand hebben zij een campagne op TV. Verkeer is mensenwerk. Te hard rijden in de wijk, verkeersdrukte bij de basisscholen of bij de sportverenigingen, onopvallende fietsers in de donkere maanden. Je kunt vaak zelf al veel doen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Jouw inzet is hard nodig! Veilig Verkeer Nederland wil dat iedereen veilig over straat kan. Samen met jou komen we in actie om Nederland verkeersveiliger te maken.

 • Regel uw reisdocument op tijd, maak een afspraak!

  Online afspraak maken

  In de komende weken verwachten we meer aanvragen van reisdocumenten bij team Burgerzaken. Natuurlijk speelt de komende vakantietijd ook een rol.

 • Digitale nieuwsbrief; meld u aan!

  Digitale nieuwsbrief

  De gemeente Nijkerk verstuurt wekelijks een digitale nieuwsbrief. Wilt u als inwoner van de gemeente Nijkerk, als organisatie of belangstellende deze nieuwsbrief ook ontvangen?

  Via de link kunt u uw emailadres aan ons doorgeven!

 • Berichtenbox: uw digitale brievenbus van de overheid

  Berichtenbox

  MijnOverheid biedt u toegang tot uw post, uw Persoonlijke gegevens en uw Lopende zaken bij steeds meer overheidsdiensten, zoals de Belastingdienst, Kadaster, RDW, SVB, UWV en gemeente Nijkerk. Overzichtelijk, veilig en altijd beschikbaar.

Contact

Stadhuis Nijkerk
Kolkstraat 27, 3861 AK
Postbus 1000, 3860 BA

Telefoon: 14 033
E-mail: gemeente@nijkerk.eu

Afspraak maken: bel 14 033

Openingstijden