Home > Inwoners > Nieuws > Bestrijding eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups (09-04-2019)

RSS

Wat is de eikenprocessierups? Deze rups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups, die van mei tot en met augustus op eiken voorkomt. De rupsen verplaatsen zich ’s nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten. U herkent de nesten aan een dicht spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Ook zijn de bladeren van de boom zichtbaar kaalgevreten.

Preventie

De haren van deze eikenprocessierups kunnen soms overlast bij mensen veroorzaakt. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen namelijk klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Om de overlast van de rups in de zomer te beperken, moet er op tijd worden ingegrepen, namelijk voordat de rupsen brandharen krijgen.

Brandharen

Elke eikenprocessierups heeft wel honderdduizend tot 1 miljoen haren. Het zijn pijlvormige haren die bij een bedreiging worden afgeschoten. Deze haren kunnen makkelijk de huid, ogen en de luchtwegen binnendringen. Nadat iemand in contact is geweest met deze 'brandharen' kunnen gezondheidsklachten zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen ontstaan. Het is dan ook belangrijk dat u de rups zoveel mogelijk vermijdt.

Biologisch bestrijden

Tussen half april en half mei worden diverse lanen en groepen met eiken in Nijkerk behandelt met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit biologische bestrijdingsmiddel Xentari is niet schadelijk voor de gezondheid. Dit preparaat is alleen schadelijk voor rupsen en ongevaarlijk voor mensen. Het wordt op het eikenblad gespoten en wanneer de rups er van eet, gaat hij dood. Bij de beoordeling waar we deze methode van bestrijden gaan toepassen is de beheerkaart van de Vlinderstichting leidend. Op sommige locaties binnen de gemeente Nijkerk zijn namelijk vlinders waargenomen die op de rode lijst staan en daardoor beschermt zijn. In deze gebieden mag de gemeente geen biologische bestrijding toepassen. Indien nodig wordt daar selectie bestreden door middel van wegzuigen van nesten.

Juiste behandelmoment

Het juiste behandelmoment is afhankelijk van een aantal factoren: de temperatuur, bladontwikkeling van de eikenbomen en de ontwikkeling van de rups. De werkzaamheden kunnen overdag, ’s avonds en ’s nachts plaatsvinden. Het voordeel hiervan is dat er nog preciezer gewerkt kan worden en het resultaat beter is Wegzuigen van de nesten. Dit gaan we toepassen daar waar we niet biologisch mogen of kunnen bestrijden. Het wegzuigen van de nesten vindt plaats nadat de nesten zijn gevormd. Meestal is begint dit begin juni. Flier boomverzorging gaat dit voor de gemeente uitvoeren.

Wat kunt u doen om contact met de eikenprocessierups te voorkomen?

- Blijf uit de buurt van aangetaste bomen (eiken). Deze kunt u herkennen aan kaalgevreten bladeren en nesten van dicht spinsel van vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Zorg bij een wandeling voor goede kleding die de hals, armen en benen bedekt. Ga niet in de buurt van een aangetaste boom (eik) op de grond zitten.

Symptomen

Bij contact met de brandharen van de rups kunnen de volgende symptomen ontstaan: - huiduitslag; - jeuk; - rode ogen; - zwellingen; - in zeldzame gevallen: braken, duizeligheid en koorts. Ga na aanraking niet krabben of wrijven, maar spoel het af met water. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Meldingen welkom

U kunt de gemeente helpen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Wanneer u eikenprocessierupsen ziet, kunt u dat doorgeven aan het KCC van de gemeente Nijkerk. Tel 14033 of via de email. De gemeente voert de bestrijdingsmaatregelen alleen uit bij gemeentelijke bomen.

Contact

Stadhuis Nijkerk, Kolkstraat 27
Postbus 1000, 3860 BA

Telefoon: 14 033
E-mail: gemeente@nijkerk.eu

Maak een afspraak

Openingstijden