Home > Inwoners > Nieuws > Blauwalg in gemeentelijke vijvers en randmeer

Blauwalg in gemeentelijke vijvers en randmeer (07-08-2018)

In Nijkerk is blauwalg ontdekt in verschillende vijvers en wateren. Onder meer in woonwijk Corlaer, het Stadspark bij de Boni, in de vijver langs de Freule Helenastraat in Nijkerkerveen en in Hoevelaken.

Ook bij de inlaat vanaf de randmeren, o.a. bij gemaal Hertog Reijnout aan het Nijkerkernauw, de inlaat van de Laak en in de Arkervaart (tussen snelweg en sluis) is blauwalg geconstateerd. De blauwalg stroomt via de inlaten het gebied in en wordt verder verspreid.
Uit voorzorg waarschuwt het waterschap om contact met oppervlaktewater te vermijden in de Polder Arkemheen, Inlaatgebied Brede Beek Nijkerk en Inlaatgebied Laak en Vathorst.

Gevaar voor volksgezondheid

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

De gemeente plaatst waarschuwingsborden en adviseert mensen om contact met het water te vermijden. Ook honden kunnen er beter niet zwemmen.

Meer informatie is te vinden op www.vallei-veluwe.nl/droogte of telefoon telefoonnummer (055) 272 272.