Home > Inwoners > Nieuws > Identiteitsfraude en fake ID's

Identiteitsfraude en fake ID's (15-07-2019)

We lezen, horen en zien in de media steeds meer over identiteitsfraude en het gebruik van valse ID's bijvoorbeeld door jongeren in het uitgaansleven. Dat veel minderjarigen fake ID's gebruiken, blijkt ook uit een onderzoek van de NOS onder middelbare scholieren. Bijna de helft van ruim 5500 jongeren antwoordde 'ja' op de vraag of ze weleens een fake ID gebruikten.

Wat de jongeren zich vaak niet realiseren is dat het gebruiken van een fake-ID strafbaar is en gevolgen kan hebben.

Ook wordt het probleem van identiteitsfraude steeds groter. Men maakt kopieën of foto's van het identiteitsbewijs voor bijvoorbeeld Marktplaats en dergelijke websites. Ook een net behaald rijbewijs posten op Instagram of Facebook is een veel voorkomend probleem.
Hierdoor is het voor fraudeurs eenvoudig andermans identiteit 'te stelen' om er vervolgens bestellingen mee te doen, leningen af te sluiten en meer van dergelijke acties waar men veel last door kan krijgen.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u tips en informatie om identiteitsfraude tegen te gaan.

Stadhuis Nijkerk
Kolkstraat 27, 3861 AK