Home > Inwoners > Nieuws > Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Krijgt u een kindje en bent u al minimaal 22 weken in verwachting? Dan kunt u op 29 januari 2020 gratis een vaccinatie krijgen tegen kinkhoest. GGD Gelderland Midden is dan in het Stadhuis in Nijkerk aanwezig om tussen 15.00 uur en 17.00 uur zo veel mogelijk vrouwen die tussen 22 en 40 weken zwanger zijn een vaccinatie te geven. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. U moet zich daarvoor wel eerst aanmelden via het telefoonnummer 088 355 6767. Na 1 februari is het ook nog mogelijk om een aparte afspraak te maken om de vaccinatie alsnog te krijgen.

Voor jonge baby's kan kinkhoest gevaarlijk zijn

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Daarom vindt ook de gemeente Nijkerk het belangrijk dat zwangere moeders zo’n vaccinatie komen halen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als u een vaccinatie wilt, moet u een afspraak maken via het telefoonnummer 088 355 6767 van de GGD Midden Gelderland. Dat nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 - 12.30 uur. Het is prettig als u daarbij uw Burger Service Nummer (BSN) bij de hand heeft. Dat nummer staat onder andere op uw paspoort. Vóór uw afspraak krijgt u ook nog een sms ter herinnering. Komt u iets eerder dan gepland op uw afspraak, zodat u nog een vragenlijst kunt invullen. U krijgt vervolgens een prik in uw bovenarm. Trekt u dus kleding aan waarbij u makkelijk uw bovenarm bloot kunt maken. Neem ook uw identiteitsbewijs mee. Als u niet in de gelegenheid bent om op 29 januari tussen 15.00 en 17.00 uur in het Stadhuis te verschijnen voor de vaccinatie, dan kunt u een aparte afspraak maken. Dat doet u ook via het eerder genoemde telefoonnummer. Voor meer informatie kunt u kijken op www.22wekenprik.nl.

Stadhuis Nijkerk
Kolkstraat 27, 3861 AK