Home > Inwoners > Nieuws > Mantelzorg: u staat er niet alleen voor

Mantelzorg: u staat er niet alleen voor (12-09-2019)

RSS

De gemeente Nijkerk heeft veel respect en bewondering voor de mantelzorgers in de gemeente. Jaarlijks komt dit onder andere tot uiting tijdens de Dag van de Mantelzorg en bij het uitreiken van de ‘mantelzorgwaardering’. Dat is een kadobon, die Sigma namens de gemeente uitreikt aan mantelzorgers die zich hebben aangemeld en voldoen aan de criteria.

Vanaf begin oktober vindt u in De Stad NIjkerk enkele weken lang de oproep waarin staat hoe de aanmelding in zijn werk gaat. Maar er zijn de komende maanden nog veel meer interessante activiteiten voor mantelzorgers. En daarnaast ondersteunt Sigma hen het gehele jaar door. Dit gebeurt bijvoorbeeld door 1 op 1 gesprekken, waarvoor geen verwijzing of ‘indicatie’ nodig is.

Ilse Ypma, consulent mantelzorg van Sigma: ”Het hele jaar door bieden wij ondersteuning en informatie aan mantelzorgers. Ze kunnen bij ons terecht voor advies, bijvoorbeeld over welke regelingen  en voorzieningen er zijn om de zorg van mantelzorgers iets te verlichten. Dan kun je denken aan hulp zodat je zelf even op adem kunt komen of er even tussen uit kunt. Maar ook kunnen we ze helpen met ons formulierenspreekuur. Als je druk en overbelast bent door de zorg voor een naaste, is het soms fijn als iemand even met je meedenkt over het invullen van allerlei papieren. Het kan daarbij gaan om de administratie van degene voor wie je mantelzorger bent, maar ook voor je eigen formulieren waar je door de vele mantelzorgtaken niet aan toe komt. De consulenten van Sigma zijn daarnaast ook een luisterend oor, mensen die luisteren, zo nodig meedenken en ondersteunen".

Hart onder de riem

Wethouder Harke Dijksterhuis: “Ik hoor altijd dat mensen zeggen dat ze het doen uit liefde en niet voor de kadobon. Dat snap ik, maar wij willen de mantelzorgers toch een hart onder de riem steken door middel van de bon. Het is lang niet altijd makkelijk, ook al doe je het uit liefde. Vaak begint mantelzorg met een paar uurtjes. Maar soms worden die uren steeds meer. Dat sluipt erin, omdat je een band met iemand hebt. Geef je dus vooral op voor de mantelzorgwaardering, want het is je gegund!”

Mantelzorgcafé

Elke derde maandag in de maand  is er  het zogenoemde ‘mantelzorgcafé ‘, uitgezonderd de maanden december, juli en augustus.  Daarin staat altijd een thema centraal. Op 16 september is dat ‘de rol die Sigma kan spelen om de mantelzorger te ontzorgen’. Op 21 oktober geeft buurtzorg een  workshop met praktische tips over hoe je als mantelzorger kunt ondersteunen. U kunt dan denken aan til-technieken die de rug minder belasten, enzovoorts. Op 18 november wordt er tijdens het mantelzorgcafé  gepraat over de rolwisseling die plaatsvindt tussen zorgvrager en mantelzorger. Een voorbeeld daarvan is een dochter die gaat zorgen voor haar dementerende moeder. Altijd heeft de moeder voor haar dochter gezorgd en nu worden deze rollen omgewisseld.

Extra activiteiten

In de rest van dit jaar is er ook een aantal extra activiteiten. De gemeente Nijkerk ondersteunt deze van harte. Ilse Ypma:” Op 25 september is er een avond voor werkende mantelzorgers. Op zaterdag 5 oktober vindt er een theatervoorstelling plaats, getiteld “What if…”. Deze voorstelling gaat over jonge mantelzorgers en is voor alle belangstellenden vanaf 10 jaar. Vervolgens kunnen belangstellenden op  5 november naar een bijeenkomst over verlies en rouw. Deze bijeenkomst is speciaal voor ex-mantelzorgers die degene die ze verzorgden, hebben verloren. Tenslotte vindt op 9 november de Dag van de Mantelzorg plaats. Dit jaar is er gekozen voor een muzikaal programma. Alle mantelzorgers zijn van harte welkom voor een hapje en een drankje en het uitwisselen van ervaringen.”

Meer informatie

Voor tijden, locaties, de wijze waarop u zich kunt opgeven voor deze verschillende activiteiten en andere informatie over mantelzorg kijkt u op www.sigma-nijkerk.nl . Ook kunt u kijken op www.wegwijzernijkerk.nl.

Contact

Stadhuis Nijkerk
Kolkstraat 27, 3861 AK
Postbus 1000, 3860 BA

Telefoon: 14 033
E-mail: gemeente@nijkerk.eu

Maak een afspraak

Openingstijden