Home > Inwoners > Nieuws > Mooie aanwinst voor Nijkerk: 28 opstapwoningen

Mooie aanwinst voor Nijkerk: 28 opstapwoningen (13-09-2018)

Op donderdag 13 september heeft bouwbedrijf Heijmans de laatste acht Opstapwoningen (tiny houses) aan de Ds. Kuyperstraat in Nijkerk geplaatst. In totaal staan er nu 28 nieuwe  woningen, die voor uiteenlopende doelgroepen ingezet worden als tijdelijke huurwoning. Het woningproject is een initiatief van de gemeente Nijkerk in samenwerking met Woningstichting Nijkerk en  Heijmans. De Opstapwoningen zijn geprefabriceerd; het zijn verplaatsbare woningen die in één dag kunnen worden opgebouwd.

Wethouder Dijksterhuis van de gemeente Nijkerk is blij met de nieuwe woningen:” Er is momenteel veel vraag naar woningen voor eenpersoonshuishoudens. Ik ben erg blij dat we met deze Opstapwoningen een flink aantal statushouders, jongeren en mensen met een urgente woonvraag een tijdelijke woning kunnen bieden. Het is belangrijk dat er voldoende woonruimte is voor alle verschillende doelgroepen in onze gemeente. Deze Opstapwoningen zijn een mooie stap in de goede richting. De samenwerking met WSN en Heijmans is een prachtig voorbeeld van hoe je samen iets goeds van de grond kunt krijgen”. Ook directeur Peter Toonen is tevreden met het resultaat: “Wij zijn blij dat we aan 28 woningzoekenden een goed thuis kunnen bieden. De keerzijde is dat de vraag naar woningen veel groter is dan Woningstichting Nijkerk kan huisvesten. De belangstelling via Woningnet en het aantal sollicitatiebrieven om in aanmerking te komen was ook in dit geval groter dan het aantal beschikbare woningen”.

Doelgroepen

Veertien van deze energiezuinige woningen van 39 vierkante meter met een lage huurprijs worden verhuurd aan eenpersoonshuishoudens die door allerlei omstandigheden met spoed op zoek zijn naar woonruimte. Deze zogenoemde spoedzoekers mogen de Opstapwoningen maximaal twee jaar huren. Daarna moeten zij zelf andere woonruimte hebben gevonden. De selectie van bewoners is nu in volle gang. Zeven van de woningen verhuurt WSN aan jongeren onder de 28 jaar via Woningnet. Gisteren is de selectie van deze personen afgerond en zijn de nieuwe huurders op de hoogte gesteld. De overige zeven woningen worden verhuurd aan jonge vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) die op dit moment in het Zusterhuis in Nijkerk wonen. Deze laatste twee groepen huren de woning voor maximaal 5 jaar en moeten na afloop zelf voor vervangende woonruimte zorgen. Door de woningen tijdelijk te verhuren blijven ze de komende jaren beschikbaar voor doelgroepen die op korte termijn huisvesting zoeken en/of starters op de woningmarkt.

De komende weken gaan de bewoners hun nieuwe huis inrichten. De huizen worden aangesloten op de nuts-voorzieningen en de bestrating wordt verder afgemaakt. Rond half oktober, wanneer alle Opstapwoningen bewoond zijn, vindt er een officiële feestelijke opening met de bewoners plaats. Een kort filmpje over de plaatsing van de huizen vindt u hieronder.