Home > Inwoners > Nieuws > Veranderingen inzameling afval vanaf 2019

Veranderingen inzameling afval vanaf 2019 (09-07-2018)

RSS

Vanaf 1 januari 2019 verandert de afvalinzameling op een aantal punten. Omdat nu in het restafval nog veel plastic, drankkartons en blik (PMD) wordt aangetroffen en dat bij veel bewoners de wens leeft om aan huis plastic, drankkartons en blik in te zamelen, starten we per 1 januari met de huis aan huis inzameling van PMD. Minder PMD in ons restafval zorgt voor een verhoogd hergebruik van grondstoffen en vermindert het te verbranden restafval. De afkorting PMD staat voor  plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken.

Huis aan huis inzameling van plastic en drankkartons én blik (PMD)

Het huis aan huis inzamelen van PDM vindt plaats bij laagbouwwoningen. Elk huishouden in een laagbouwwoning krijgt de mogelijkheid om een grote minicontainer (240 liter) aan te schaffen of gebruik te maken van plastic zakken. In juli heeft u brief ontvangen waarmee u kan kiezen voor een container (grijs met oranje deksel). Kiest u niet voor een container dan heeft u de mogelijkheid om via de gemeente zakken te ontvangen die u aan de weg kunt zetten.
In de loop van 2019 blijft het mogelijk om te kiezen voor een container. Deze kunt u dan aanvragen via de Publiekswinkel van de gemeente Nijkerk, via telefoonnummer 14 033.

Aantal keer legen containers

In de nieuwe situatie wordt aan huis restafval, GFT en het PMD door de afvalinzamelaar om de drie weken ingezameld. Dit betekent dat restafval en GFT minder vaak wordt ingezameld dan nu het geval is. Door het afval thuis goed te scheiden is een inzamelfrequentie van één keer in de drie weken voldoende. Mocht u toch niet uitkomen met uw container dan kunt u altijd nog een vuilniszak met Nijkerk logo gebruiken of een extra 140 liter container aanvragen.

U mag alleen vuilniszakken met gemeentelogo aanbieden voor uw restafval. Deze vuilniszakken zijn te koop bij verschillende supermarkten in de gemeente Nijkerk en ook bij de Jumbo, Hoofdstraat 155 C in Voorthuizen.

GFT containers in zomermaanden wekelijks legen

Om te voorkomen dat in de zomermaanden de groene bak begint te stinken wordt in de zomermaanden vanaf volgend jaar van juni tot en met augustus de GFT container elke week geleegd.

Centrale locaties voor inzameling van plastic en drankkartons

Nu zijn er nog veel locaties in de woonwijken waar men plastic en drankkartons kwijt kan. Het aantal locaties wordt verminderd wanneer er huis aan huis wordt ingezameld. Voor bewoners van hoogbouw en bovenwoningen in het centrum blijft een aantal locaties beschikbaar.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Wat zijn de kosten van de grijze container met oranje deksel (de PMD)?

De vaste kosten (het vastrechtbedrag) bepaalt de gemeenteraad, voor 2018 zijn de kosten voor het vastrecht € 125,= per perceel als het om huishoudelijk afval gaat. Daarnaast betaalt u een bedrag voor het legen van de container van de grijze container. Het ledigen van de gft-container en de PMD-container is gratis. De gemeente stelt de pmd-container gratis beschikbaar.

Kan ik mijn plastic, mijn drinkpakken en blik ook gewoon blijven inleveren bij de Milieustraat aan de Blekkerserf?

Ja

Komen er haken aan de lantaarnpalen voor de zakken? Dit staat netter en daar kan ongedierte minder makkelijk bij

Haken aan de lantaarnpalen zijn we niet van plan aan te brengen. Bij ervaringen van gemeenten die dit hadden ingevoerd, blijkt dat daardoor de PMD-zakken niet alleen op ophaaldagen worden aangeboden maar op willekeurige dagen. Hierdoor hangen de hele week de zakken aan de lantaarnpalen, wat beslist niet netter staat.

Ik wil graag een grote grijze container want om de 3 weken legen is te weinig. Een derde container wil ik niet

Als u niet reageert op het aanbod voor een PMD-container, dan ontvangt u deze niet. Door goed te scheiden vermindert u de hoeveelheid restafval. Dit is goed voor het milieu en voor uw portemonnee, omdat u per lediging van de grijze container betaalt. Heeft u onverhoopt toch meer afval voor de grijze container? Dan kunt u dit aanbieden in een koopzak van de gemeente.
240L restcontainers kunnen alleen besteld worden door gezinnen met een kind onder de 3 jaar.

Ik wil graag een grote groene container want om de 3 weken legen is te weinig

U kunt een grote 240 liter groen container aanvragen bij de gemeente. Dit kunt u doen door contact op te nemen met Service en Informatie via het telefoonnummer 14 033. U kunt dit ook online regelen via het formulier op deze website.

Blijven de inzamelcontainers in Paasbos en de inzamelpunten bij de AH en Boni wel bestaan?

Bij de centrale inzamelpunten zoals het winkelcentrum Paasbos en de supermarkten van de Boni en AH blijven de ondergrondse containers voor plastic en drankkartons bestaan. Vanaf januari 2019 kunt u hier ook uw blik inleveren. Het terugbrengen van het aantal inzamelpunten voor plastic en drankkartons zal met name zijn op de locaties in de woonwijken. Dit gaat de gemeente doen met de nodige zorg en beleid.

Krijgen we bij de PMD-container een keuze groot of klein?

Nee, de PMD-containers bieden wij in één maat aan, 240 liter. Als u dit te groot vindt, bestaat ook de mogelijkheid om plastic en drankenkartons aan te bieden in zakken. Deze zak kunt u aanbieden aan de weg op de dag dat de pmd-container geleegd wordt.

Waarom biedt de gemeente alleen aan bewoners in laagbouw een container aan?

Bij hoogbouw en bovenwoningen is het gebruik van een PMD container niet wenselijk vanwege de niet beschikbare ruimte. Bewoners kunnen dan gebruik blijven maken van de centrale inzamellocaties.

Wat gebeurt na de inzameling?

Door plastic verpakkingsafval en drinkpakken gescheiden weg te gooien kan alles opnieuw gebruikt worden. Na het legen van de container wordt het afval gelost bij een verwerker die de afvalstromen na scheidt. Vervolgens gaat elke afvalstroom door naar eindverwerkers die het afval omvormen tot nieuwe grondstoffen om producten van te maken. Het plastic wordt bijvoorbeeld tot schilfers gemalen, gereinigd en vermalen tot korrels. Van deze korrels worden de nieuwe plastic verpakkingen en producten gemaakt, zoals fleecekleding, behuizingen van gsm’s en laptops, autodashboards en tennisballen.

Waarom moeten we als inwoner deze zomer al onze keuze kenbaar maken? Het duurt toch nog tot januari 2019 voordat er de nieuwe manier van inzameling ingaat.

De tijd tussen het plannen van de productie-order van de containers in de fabriek en de werkelijke productie is circa drie maanden. Daarna is er nog tijd nodig voor het transporteren, opslaan en uitzetten van de container bij de bewoners.

Waarom alles in één container of zak?

Plastic, blik en drankkartons zijn gemakkelijk samen in te zamelen. En daarna weer makkelijk te scheiden. De sorteermachines die nu het plastic afval verwerken, kunnen ook blik en drinkpakken van elkaar scheiden. Drinkpakken worden uit elkaar gehaald en verdeeld in papier, folie en aluminium.

Wat mag in de PMD-container en wat niet?

In de grijze containers met oranje deksel zamelt de gemeente plastic, drankkartons en blik in. Drankenkartons bevatten belangrijke grondstoffen die kunnen worden hergebruikt: papier, plastic en aluminium. De techniek is nu zo ver dat deze verpakkingen geschikt gemaakt kunnen worden voor hergebruik. Het gaat om pakken waar vloeibare levensmiddelen in hebben gezeten, zoals: vla, yoghurt, melk, appelsap of soepen. Ook pakken die een plastic draaidop hebben, kunt u inleveren. Hetzelfde geldt voor de kleine drinkpakjes die uw kinderen meenemen naar school.

Wat mag er in de PMD-container?

Plastic • Flessen voor bijvoorbeeld frisdrank, water, melk, azijn • Knijpflessen voor sauzen • Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep • Verpakkingen voor kaas, vlees, vis • Bekers voor ijs, yoghurt en vla • Bakjes voor salade, groente en fruit • Zakken voor brood, pasta, rijst en snoepgoed • Kuipjes voor boter, saus, smeerkaas • Plastic tasjes en zakjes • Plantenpotjes • Drankenkartons • Kartonnen pakken voor vruchtensappen, water en wijn • Kartonnen pakken voor melk, vla en yoghurt • Kartonnen pakken voor soep en pastasaus * conservenblikken  

Wat mag er niet in de PD-container?

kitkokers • piepschuim • huisraad en gebruiksvoorwerpen (emmers, druiprek e.d.) • harde kunststoffen (zoals speelgoedauto's, kleine kunststof stoel) • shopper boodschappentassen • landbouwplastic • folieverpakkingen, zoals bij chips, noodles, (soms) tijdschriften • verfblikken • spuitbussen (slagroom, haarlak, deodorant, e.d.) • drinkpakken waarin ander materiaal is gestopt • chips-en notenzakken • doordrukstrips (van medicijnen en kauwgom) • los karton (doosjes) of ander papier.

Afval is het begin van iets moois

Jaarlijks produceren we in de gemeente Nijkerk per gezin gemiddeld 110  kilo restafval. Die 110 kilo restafval bestaat vaak uit nog herbruikbare materialen. Belangrijke grondstoffen die we opnieuw kunnen gebruiken en die verloren gaan als we afval niet scheiden. Daarom is er een doel gesteld om meer afval te scheiden. Want afval is grondstof en het begin van iets moois. Zo worden er tennisballen en fleecetruien gemaakt van gerecycled plastic. En wc-papier van drinkpakken. Op onze website www.nijkerk.eu//vanafvalnaargrondstof staat meer informatie.

Contact

Stadhuis Nijkerk, Kolkstraat 27
Postbus 1000, 3860 BA

Telefoon: 14 033
E-mail: gemeente@nijkerk.eu

Maak een afspraak

Openingstijden