Home > Inwoners > Verhuizen naar Nederland

Verhuizen naar Nederland

  • Wat is het?

    Als u in Nederland komt wonen, moet u zich inschrijven bij de gemeente. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland hebt gewoond.

  • Hoe werkt het?

    Als u minstens 4 maanden in Nederland komt wonen binnen een periode van 6 maanden, moet u zich inschrijven bij de gemeente.

    U kunt zich inschrijven bij de gemeente als u legaal in Nederland bent. Dit heet rechtmatig verblijf. Uw verblijf is rechtmatig in de volgende gevallen:

    • U hebt de Nederlandse nationaliteit.
    • U hebt de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie.
    • U hebt de nationaliteit van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
    • U hebt een geldige verblijfsvergunning.
    • U mag de beslissing op uw aanvraag voor een verblijfsvergunning in Nederland afwachten.
  • Wat moet ik doen?

    • Ga persoonlijk naar de gemeente om u in te schrijven. Doe dit binnen 5 dagen nadat u in Nederland bent aangekomen.
    • Schrijf u in op uw vaste woonadres.
    • Als uw partner ook naar Nederland is gekomen, moet uw partner met u meekomen naar de gemeente.
    • Als uw kinderen ook naar Nederland zijn gekomen, moeten zij met u meekomen naar de gemeente.
    • Na uw inschrijving krijgt u een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer hebt u nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van toeslagen.

    U woont korter dan 4 maanden in Nederland

    Als u korter dan 4 maanden in Nederland woont, hoeft u zich niet in te schrijven bij de gemeente. U laat zich dan inschrijven als niet-ingezetene in de BRP. U doet dit met uw adres in het buitenland. Dit heet ook wel de Registratie niet-ingezetenen (RNI).

    De datum van aangifte van verblijf in Nederland de dag is waarop de aangifte is ontvangen. Er is bij deze aangifte geen mogelijkheid dit met terugwerkende kracht te doen.

  • Wat heb ik nodig?

    • Uw geldige identiteitsbewijs.
    • Een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt.
    • Documenten die bewijzen dat u hier woont. Bijvoorbeeld een huurcontract, eigendomsbewijs of verklaring van de hoofdbewoner van de woning.
    • Officiële documenten uit uw tijd in het buitenland. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte of echtscheidingsakte. Let op: als deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn, moeten ze eerst vertaald en gelegaliseerd worden. Doe dit voordat u naar Nederland komt. 
    • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, hebt u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig.
    • Als u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten naar Nederland komt, hebt u een bewijs van uitschrijving nodig.
    • Indien van toepassing: uw geldige verblijfsvergunning of bewijs dat deze is aangevraagd.

    Onder de tab 'Digitaal aanvragen' vindt u een formulier waarmee u als hoofdbewoner toestemming kan geven voor inwoning op uw adres.

  • Online aanvragen

  • Openbare documenten

  • Hoe lang duurt het?

    De gemeente schrijft u zo snel mogelijk in. Dit duurt maximaal 4 weken.

Contact

Stadhuis Nijkerk
Kolkstraat 27, 3861 AK
Postbus 1000, 3860 BA

Telefoon: 14 033
E-mail: gemeente@nijkerk.eu

Maak een afspraak

Openingstijden