Home > Inwoners > Verkeersbeleid

Verkeersbeleid

• Ontheffing verkeersmaatregel

Een ontheffing op een verkeersmaatregel betekent dat er een uitzondering gemaakt wordt op de verkeersmaatregelen die in Nijkerk gelden. Alle verkeersmaatregelen hebben een doel. Voorbeelden daarvan zijn de verkeersveiligheid, het waarborgen van de doorstroming van het verkeer, of het eerlijk verdelen van de parkeerplaatsen. Sommige personen worden door deze maatregelen onevenredig belemmerd, bijvoorbeeld in het geval van een fysieke beperking of omdat zij wonen binnen het gebied waar de verkeersmaatregel van kracht is.

• Gladheidsbestrijding

Iedere winter strooien medewerkers van de gemeente Nijkerk bij ijzel, sneeuw en opvriezen de belangrijkste hoofdroutes. Daarmee bevordert de gemeente de verkeersveiligheid, de doorstroming en de bereikbaarheid onder winterse omstandigheden. De speciaal uitgeruste wagens van de gemeente Nijkerk strooien de hoofdroutes, de belangrijke in- en uitgaande wegen van de wijken en de industriegebieden. Dit geldt ook voor de hoofdfietspaden en de busroutes.

• Geslotenverklaring binnenstad; aanvragen ontheffing

In een groot deel van het centrum is een geslotenverklaring ingesteld. Binnen dit gebied is vooral ruimte om te verblijven, gemotoriseerd verkeer wordt zoveel mogelijk beperkt. Dit draagt bij aan de leefbaarheid van de binnenstad, die al een tijd onder druk staat doordat relatief veel doorgaand verkeer (ongeoorloofd) gebruik maakt van een aantal wegen in de binnenstad.

• Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan

In het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) is het verkeersbeleid voor de periode tot en met 2020 beschreven.

• Fiets

Binnen de gemeente Nijkerk zijn er veel verschillende projecten gaande met betrekking tot fietsen. Onderdelen van de plannen zijn een weesfietsenbeleid (zie het document hieronder) en het fietsplan Aanpak Veilig Fietsen.