Column 13 september 2023, Dyana Bezembinder-Feiken, raadslid De Lokale Partij

In een wereld vol hectiek en technologische vooruitgang is er iets magisch aan het creëren van je eigen biodiverse oase, gewoon in je tuin bijvoorbeeld.

Stel je voor: een tuin vol kleurrijke bloemen die zoemt van bijen en fladdert van vlinders. Vogels zingen vrolijk terwijl ze genieten van de beschutting van je bomen en struiken. Dit is het levende bewijs van biodiversiteit in actie, en jij bent de regisseur van dit prachtige spektakel.

Het vergroten van de biodiversiteit in je eigen omgeving kan eenvoudig en leuk zijn. Overweeg om inheemse planten te introduceren, die lokale dieren en insecten aantrekken.  In Nederland komen ongeveer 100 inheemse bomen, planten en struiken voor. Deze soorten zijn veel beter in staat zich aan te passen aan klimaatveranderingen dan bomen en planten die hier niet van nature thuishoren.

De natuur is bijzonder intelligent! Inheemse planten en bomen hebben in al die jaren dat ze hier groeien goed leren samenwerken met diersoorten. Ze hebben elkaar nodig in hun voortbestaan. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van de meidoornspanner? Deze vlinder heeft zijn naam te danken aan de meidoornstruik. Een onafscheidelijk duo! De hier van nature groeiende planten en bomen zijn dus van levensbelang voor bijen, vlinders en insecten en vice versa. Samen kunnen we bijen helpen bestuiven en zo gewassen laten floreren.

Het positieve effect van jouw biodiverse inspanningen is groot. Een biodiverse omgeving kan leiden tot een betere luchtkwaliteit, verminderde stressniveaus en een gevoel van verbondenheid met de natuur. Het is een cirkel van positiviteit die zich verspreidt en inspireert.

Dus, omarm de vreugde van biodiversiteit in je eigen kleine hoekje van de wereld. Begin klein, droom groot en geniet van het avontuur terwijl je de natuur verwelkomt in je leven. Biodiversiteit is de sleutel tot een vrolijke, gezonde toekomst voor ons allemaal.

Reageren? dyanafeiken@live.nl