Foto van Patricia van Loozen

Vorige week zijn wij de warmte ontvlucht naar het prachtige eiland Texel. We hadden een mooi plekje op een boerencamping met uitzicht op de open stal en de koeien rondom ons in de wei. Als mijn man even zoek was, dan was hij in de stal, samen met de teckels, koeien knuffelen. Zo krijg je een idyllisch en romantisch beeld van het boerenbedrijf.
Tegelijkertijd kwam via de krant, TV  en de social-media de “oplossing” voor het stikstofprobleem in de agrarische sector. Boeren kunnen online hun gegevens invullen en zo uitrekenen of ze tot de "piekbelasters" behoren. Deze hardwerkende mensen die zorgen voor ons voedsel, ons laten recreëren en koeien laten knuffelen, worden nu welhaast gestigmatiseerd als piekbelasters. En ineens is dat romantische en idyllische beeld verdwenen.
We gingen verder naar een mooi plekje in de duinen en genoten van de zee en het strand. Na een druk raads seizoen alvast een beetje ontspannen. Nederland is mooi. Ook tijd om al mijn stukken te lezen voor de laatste vergadercyclus. Een belangrijk onderwerp, nl het groeidocument landelijk perspectief Food Valley.
Terug in Nijkerk werd het duidelijk dat in onze gemeente tientallen boerenbedrijven tot de categorie "piekbelasters" behoren. Wat een zorg zal dat voor deze mensen de komende maanden zijn; moet het bedrijf stoppen, moeten zij verhuizen of hoe moet het bedrijf anders toekomstbestendig gemaakt worden?
Ook De Lokale Partij denkt na over deze vraagstukken en hoe deze in de gemeentelijke politiek een rol gaan spelen. Daarbij moeten we zeker niet uit het oog verliezen hoe belangrijk de agrarische sector is voor gezond en verantwoord geproduceerd voedsel.
Ik wens alle boeren en zeker die in de gemeente Nijkerk veel wijsheid en sterkte toe met de de te nemen beslissingen in de komende maanden. Ook wij zijn trots op onze boeren!

Reageren? patriciavanloozen@gmail.com