De gemeente vindt mantelzorg erg belangrijk. U zorgt voor een naaste en dat is ontzettend waardevol. We bedanken u daarvoor heel hartelijk en willen u graag verrassen.

Bent u mantelzorger? Meld u dan vóór 1 december 2021 aan voor de mantelzorgwaardering: hieronder vindt u de link naar de online formulieren. Jonge mantelzorgers moeten de aanmelding samen met een volwassene doen.

Bent u zelf degene die mantelzorg krijgt? Dan kunt u het formulier ook invullen voor uw mantelzorger.

Vindt u het lastig om een digitaal formulier in te vullen? Dan kunt u het aanmeldformulier ook downloaden en vervolgens inleveren op het stadhuis. U kunt ook een papieren formulier afhalen en invullen op het stadhuis in Nijkerk of bij Sigma.

Voor wie is de mantelzorgwaardering?

Om in aanmerking te komen voor de mantelzorgwaardering moet u langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week onbetaalde zorg bieden aan iemand die in de gemeente Nijkerk woont. Dit is iemand met een ernstige en/of langdurige ziekte of een beperking. U mag de zorg niet geven vanuit een vrijwilligersorganisatie of beroepsmatig. Jonge mantelzorgers komen in aanmerking voor een mantelzorgwaardering als ze tussen de 8 en 18 jaar zijn en thuis zorg hebben voor iemand in de gemeente Nijkerk. Dit is ook iemand met een ernstige en/of langdurige ziekte of een beperking, zoals vader, moeder, broer, zus of een inwonende opa of oma. Vragen kunt u stellen via mantelzorgwaardering@nijkerk.eu of telefoonnummer 14 033.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg kan om veel verschillende soorten zorg gaan. Denk aan persoonlijke verzorging (wassen, aankleden, eten en/of medicatie geven), begeleiding, helpen met vervoer en doktersbezoek, maar ook huishoudelijke en administratieve taken. Ondersteuning van mantelzorgers Sigma biedt in opdracht van de gemeente Nijkerk ondersteuning en informatie aan mantelzorgers. Ze geven advies, bijvoorbeeld over welke regelingen en voorzieningen er zijn om de zorg van mantelzorgers iets te verlichten. Dan kun je denken aan hulp thuis, zodat de mantelzorger zelf even op adem kan komen of er even tussenuit kan. Maar ook aan hulp met het invullen van allerlei formulieren. De consulenten van Sigma bieden daarnaast een luisterend oor. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg van Sigma: mantelzorg@sigma-nijkerk.nl of (033) 247 4830.