Zo voorkomen we heel wat stroomstoringen. 

We maken steeds meer gebruik van het elektriciteitsnetwerk. We gebruiken stroom om ons huis te verlichten en te verwarmen. Om te koken, te werken, elektrische apparaten te gebruiken en op te laden. We gebruiken stroom voor elektrische auto’s en fietsen. En we leveren stroom, dankzij zonnepanelen.

Aanpassen

Stroom die duurzaam is opgewekt met wind of zon is een hele goede vervanging van fossiele brandstoffen zoals aardgas en olie. Want die zijn schadelijk voor de natuur en het klimaat. Daar zetten we in Nijkerk dus vol op in.

Daar zijn wel wat aanpassingen voor nodig. Want doordat we een stuk meer van ons elektriciteitsnetwerk vragen dan vroeger, wordt de kans op stroomstoringen groter. Vandaar dat we zijn begonnen met het verzwaren van het net. Zodat ieder huis stroom kan blijven krijgen én kan blijven leveren.

Kabels, huisjes en aansluitingen

Om ervoor te zorgen dat alle huizen voldoende stroom krijgen en kunnen leveren, is Liander bezig met nieuwe en meer kabels trekken, meer en grotere elektriciteitshuisjes bouwen en zorgen voor nieuwe elektrische aansluitingen.

Elektriciteitshuisje

Vroeger konden we met één elektriciteitshuisje heel veel huizen voorzien van genoeg stroom, omdat we nog niet zoveel nodig hadden. Omdat we nu veel meer elektriciteit gebruiken, werkt het oude systeem niet meer voldoende. Zeker op de moment dat er veel stroom tegelijkertijd wordt gevraagd (in de ochtend en avond, wanneer de meeste mensen thuis en wakker zijn), kan één elektriciteitshuisje al bijna niet meer genoeg leveren. Daarom komen er meer elektriciteitshuisjes en grotere.

Voldoende stroom voor iedereen

Dat is nodig, zodat er genoeg ruimte op de kabels is om als huishouden veel stroom te gebruiken en om stroom terug te leveren aan het net. Bovendien komen er ook steeds nieuwe huizen en bedrijven bij, die ook stroom nodig hebben. Alle reden dus om het elektriciteitsnet een flinke upgrade te geven.