Foto: Bart van Projecthuizen.nl

Kevin van Dijk student Hogeschool Utrecht Integrale Veiligheidskunde overhandigt het rapport aan wethouder Harke Dijksterhuis.

Samen Schoon & Leefbaar is een initiatief van Projecthuizen.nl in samenwerking met MBO Amersfoort School voor Veiligheid in opdracht van gemeente Nijkerk.

De basis voor een goed zwerfafvalbeleid is preventie en voorlichting geven over naleving van de regels. Het gezamenlijk gevoel van verantwoordelijkheid hierbij creëert draagvlak en daadkracht. De door de HTV (Handhaver Toezicht en Veiligheid-studenten) uitgevoerde leeropdrachten speelde hierbij een rol. De studenten hebben praktijkervaring opgedaan door het houden van surveillance, het houden van enquêtes en interviews met de ondernemers, bewoners en bezoekers. Grandcafé De Haen in Hoevelaken  heeft tijdens het project gefungeerd als alternatieve leslocatie, een mooie creatieve oplossing in tijden van corona.

Binnen het project hebben de winkeliers van Hoevelaken een grote bijdrage geleverd in de samenwerking. De studenten hebben veel informatie opgehaald en deze informatie is verwerkt in een Adviesnotitie. Het innovatieve aspect van het project is ondermeer de samenwerking met de Hogeschool Utrecht opleiding Integrale Veiligheidskunde. Alle informatie is door de HU studenten in samenwerking met de MBO studenten tot een Adviesnotitie verwerkt. Een groot aantal partijen heeft een bijdrage geleverd, door o.a. het geven van een gastles aansluitend op het thema of het deelnemen aan een interview.

Met de overhandiging van de Adviesnotitie aan wethouder Harke Dijksterhuis is het project officieel succesvol afgerond. Wethouder Dijksterhuis geeft enthousiast aan: “ Tijdens het project komen belangrijke aspecten bij elkaar, zwerfafval verminderen, de koppeling  onderwijs met het bedrijfsleven. Door de rol van de ondernemers binnen het project. Bedankt iedereen voor de bijdrage aan dit bijzondere project. Wij zijn als gemeente Nijkerk blij dat we in Hoevelaken als gastlocatie een bijdrage konden leveren aan het project. Gefeliciteerd alle studenten en dank voor jullie inzet!”

19 mei gaat Samen Schoon & Leefbaar van start in de binnenstad van Nijkerk.