Toen de vader van Ruben november jl. een hartaanval kreeg, aarzelde Ruben geen moment. Hij startte als eerste met reanimeren waardoor er geen kostbare tijd verloren ging. Zijn koelbloedige optreden is voor de stichting Carnegie Heldenfonds reden om een “loffelijk getuigschrift” toe te kennen. Vrijdag 19 februari verraste burgemeester Renkema hem tijdens een digitale ontmoeting met het getuigschrift en het bijbehorende herinneringsgeschenk. 

Rubens zus, Jessica, zorgde ervoor dat het verhaal over het moedige optreden van de toen nog 13-jarige Ruben terecht kwam bij de stichting en bij de burgemeester van Nijkerk. De digitale ontmoeting was goed geheim gehouden en was voor Ruben, en zijn vader die ook aanwezig was, een grote verrassing.

Burgemeester Renkema: “Ontzettend knap dat Ruben, op zijn leeftijd, het hoofd koel wist houden in zo’n noodsituatie. Hij heeft direct gereageerd en gedaan wat nodig was. Een heldhaftig optreden dat ook laat zien hoe belangrijk het is om te leren reanimeren, ook als je nog jong bent. De uitreiking van het getuigschrift en het geschenk is een blijk van waardering die ik met veel plezier heb gegeven vandaag.”

In de brief waarin het getuigschrift wordt toegekend door het Carnegie Heldenfonds stelt het bestuur van de stichting o.a.: De beschikbare gegevens wijzen uit dat Ruben op het moment dat zijn vader als gevolg van een hartaanval buiten kennis raakt, ondanks de consternatie, de tegenwoordigheid van geest heeft om als eerste van de aanwezigen zijn vader te reanimeren. Aangenomen mag worden dat Ruben daarmee voor zijn vader erger heeft weten te voorkomen. Zijn kordate ingrijpen illustreert de betekenis van “bij een hartaanval telt elke seconde". Hij heeft in een oogwenk gehandeld en is voor zijn vader in de bres gesprongen. Dit kenmerkt het optreden van helden, waarvan Ruben er één is!”