Wereldwijd wordt tussen 25 november (internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en meisjes) en 10 december (internationale mensenrechtendag) 16 dagen lang campagne gevoerd tegen geweld tegen vrouwen: Orange the World. De kleur oranje staat voor hoop. Meer dan 100 landen doen mee met het oranje uitlichten van gebouwen en objecten. Ook in Nederland doen diverse gemeenten mee. In Nijkerk kleuren de tunnel aan de Amersfoortseweg en de fontein bij de rotonde bij het stadspark Nijkerk in die periode oranje.

Veel slachtoffers

Wereldwijd is ruim 3 op de 10 vrouwen slachtoffer van lichamelijk of seksueel geweld. In sommige landen is dit zelfs 7 op de 10. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan; van huiselijk geweld tot verminking van geslachtsdelen, en van verkrachting tot moord. En Nederland vormt hierop geen uitzondering. 1 op de 10 Nederlandse vrouwen is ooit verkracht, 2 op de 10 is ooit mishandeld door een (ex-) partner en ruim 7 op de 10 vrouwen en meisjes maakt seksuele intimidatie mee. Met de wereldwijde Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Ook worden evenementen georganiseerd.

Wat is jouw rol?

De kern van de campagne dit jaar is ‘wat is jouw rol in het voorkomen van geweld tegen vrouwen?’ Door samen deze vraag te beantwoorden, weten we hoe we onze rol kunnen versterken en hoe we samen het geweld tegen vrouwen en meisjes kunnen voorkomen.

Trainingen in Nijkerk

In Nijkerk biedt de gemeente gedurende het jaar trainingen en workshops aan om structureel aandacht te vragen voor geweld in afhankelijkheidsrelaties. In de Week tegen Kindermishandeling is dit jaar specifiek aandacht besteed aan huwelijksdwang en dwingende controle.