Door de coronamaatregelen gaat ook dit jaar de 4 mei herdenking anders dan we gewend zijn. Groepen bijeen brengen is momenteel niet of beperkt toegestaan. Dit heeft gevolgen voor de lokale herdenkingen en vieringen.

In Nijkerk en in Hoevelaken is besloten wel bescheiden te herdenken, maar zonder publiek. Er is daarom geen stille tocht of bijeenkomst, en u kunt niet ter plekke komen kijken. De beide herdenkingen zijn wel live te volgen.

A1 Mediagroep en Nijkerk.nieuws.nl verzorgen een livestream die via de eigen websites (https://A1mediagroep.nl en https://nijkerk.nieuws.nl) en die van mediapartners, en de social mediakanalen te volgen is. De herdenking in Nijkerk is tevens via de onderstaande kanalen op televisie te volgen, en via http://www.nijkerkerveen.org A1-RegioTV: KPN Kanaal 1340, Telfort Kanaal 1340, Xs4ALL Kanaal 1340, T-Mobile kanaal 728, Ziggo kanaal 36 en Ziggo CI+ Module kanaal 333

Programma Nijkerk

Programma Nijkerk
Tijdstip Wat en waar
08.00 uur Scouting Nijkerk hijst de vlaggen bij alle oorlogsmonumenten.
19.00 uur De Commissie Herdenkingen en Plechtigheden Nijkerk legt (zonder publiek) kransen bij alle oorlogsmonumenten die langs de route van de stille tocht (die dit jaar niet doorgaat) liggen.
19.40 uur Commissievoorzitter Wijnand Dirksen opent de plechtigheid
  • Carlijn van Veluw draagt een gedicht voor
  • Toespraak Burgemeester Gerard Renkema
  • Henry Hamstra vertelt over de gevolgen voor zowel zijn familie, als wat in Nijkerk gebeurde als gevolg van de razzia in Putten.
19.58 uur Signaal Taptoe
20.00 uur Twee minuten stilte: het thuispubliek wordt opgeroepen buiten voor hun deur – op gepaste afstand van elkaar – samen te herdenken.
20.04 uur Kranslegging bij het monument "1940 - 1945".

Programma Hoevelaken

Programma Hoevelaken
Tijdstip Wat en waar
19.58 uur Start ceremonie op Park Weldam
Taptoe blazer vanuit tuin familie Van Duinkerken
20.00 uur 2 minuten stilte
  • Kranslegging door wethouder Mariëlle Broekman
  • Kranslegging door Oranjevereniging Hoevelaken
  • Bloemlegging door Walter Strang Foundation Margreet Zuurman-Fun
  • Aansluitend toespraak wethouder Mariëlle Broekman
  • Margreet Zuurman-Fun draagt een gedicht voor.

Vlaggen

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.