De situatie voor Oekraïense vluchtelingen is sterk aan verandering onderhevig en er is nog veel onduidelijk. Informatie die we nu geven kan over een dag al verouderd zijn. De meest actuele informatie vind je op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl(externe link). Hier worden vragen beantwoord zoals kan de opvang van Oekraïense vluchtelingen effect hebben op mijn toeslagen of gemeentelijke belastingen, mogen Oekraïners werken in Nederland en kunnen Oekraïense kinderen naar school in Nederland? Mist u informatie of heeft u een andere vraag? Stuur dan een e-mail naar vraagbaakoekraine@nijkerk.eu.

Support Hotline Vluchtelingenwerk: (020) 300 7000. Bereikbaar elke dag van 9.00 - 19.00 uur. Het is voor vluchtelingen en voor iedereen die wil helpen.

Wilt u werk aanbieden?

Wilt u vluchtelingen helpen door het aanbieden van werk? Via de onderstaande link kan dat.

Een werkplek aanbieden voor een vluchteling via stichting Vluchtelingenwerk(externe link)
 

Vragen over Oekraïense vluchtelingen, informatie over procedures, opvang en het bieden van hulp

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd. We kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft, wilt helpen of uw steun wilt betuigen. Op de website van Stichting Vluchtelingenwerk vindt u de meest gestelde vragen over Oekraïense vluchtelingen en informatie over hun procedures, opvang en het bieden van hulp.

Veelgestelde vragen over Oekraïne (vluchtelingenwerk.nl)(externe link)

Kan een Oekraïense vluchteling zich inschrijven bij de gemeente?

Ja, dat kan. Hoe dat werkt, staat op de pagina 'Verhuizen naar Nederland'.

Wilt u een opvangplek aanbieden voor vluchtelingen uit Oekraïne?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Maar Oekraïners mogen natuurlijk ook logeren bij vrienden, familie of kennissen. Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen; dat is hartverwarmend. 

Oekraïners die visumvrij in Nederland verblijven kunnen logeren bij familie, kennissen of particulieren. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken, het is dan ook belangrijk dat je weet waar je aan begint als gastgezin. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang deze mensen opvang nodig hebben. We kennen inmiddels voorbeelden van inwoners die vluchtelingen thuis tijdelijk hebben opgevangen en waar naar verloop van tijd bleek dat de situatie niet langer houdbaar was. Met als gevolg teleurstelling en verdriet bij beide partijen. De organisatie Takecarebnb heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. Op hun website staan tien aandachtspunten(externe link) voor gastgezinnen. 

Wilt u een opvangplek aanbieden? Meldt u dan bij Takecarebnb(externe link), de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Ze houden daarbij rekening met de achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte en wensen van zowel het gastgezin als de vluchtelingen. U kunt ook een kijkje nemen op het platform Refugeehelp.nl voor andere particuliere initiatieven rond huisvesting. 

Wilt u een opvangplek aanbieden voor vluchtelingen uit Oekraïne?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Maar Oekraïners mogen natuurlijk ook logeren bij vrienden, familie of kennissen. Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen; dat is hartverwarmend. 

Oekraïners die visumvrij in Nederland verblijven kunnen logeren bij familie, kennissen of particulieren. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken, het is dan ook belangrijk dat je weet waar je aan begint als gastgezin. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang deze mensen opvang nodig hebben. We kennen inmiddels voorbeelden van inwoners die vluchtelingen thuis tijdelijk hebben opgevangen en waar naar verloop van tijd bleek dat de situatie niet langer houdbaar was. Met als gevolg teleurstelling en verdriet bij beide partijen. De organisatie Takecarebnb(externe link) heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. Op hun website staan tien aandachtspunten(externe link) voor gastgezinnen. 

Wilt u een opvangplek aanbieden? Meldt u zich dan aan bij Takecarebnb(externe link), de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Ze houden daarbij rekening met de achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte en wensen van zowel het gastgezin als de vluchtelingen. U kunt ook een kijkje nemen op het platform Refugeehelp.nl (externe link)voor andere particuliere initiatieven rond huisvesting. 

Wilt u geld doneren?

Dat kan via Giro 555. Met uw gift kunnen de hulporganisaties achter Giro555 en de lokale hulpverleners noodhulp verlenen, zowel in Oekraïne zelf, als in de buurlanden.

Geld doneren aan giro 555(externe link)

U kunt ook doneren aan Vluchtelingenwerk, de organisatie die vluchtelingen ondersteunt van het moment dat ze worden opgevangen in Nederland totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden.

Geld doneren aan stichting Vluchtelingenwerk(externe link)

Wilt u spullen aanbieden?

Ook het aanbieden van spullen kan via Stichting Vluchtelingenwerk.  Door heel het land worden allerlei hartverwarmende acties gestart om Oekraïense vluchtelingen bij te staan. Op de website van Vluchtelingenwerk vindt u een overzicht van initiatieven van particulieren en van lokale organisaties die bij hen bekend zijn.

Spullen doneren (externe link)

Waarom luiden de klokken van de Grote Kerk op maandagavond?

Klokken-voor-vrede: de Grote Kerk in Nijkerk doet mee

Op maandagavonden van 19.00 tot 19.15 uur luiden de klokken van de Grote Kerk aan de Holkerstraat in Nijkerk. De klokken luiden voor troost, hoop en verbinding. Het is een initiatief van Bredase klokkenluiders. In heel Nederland luiden klokken voor de dappere mensen in Oekraïne, die strijden voor hun land. En voor de mensen die huis en haard moeten verlaten en op de vlucht zijn om zichzelf in veiligheid te brengen. Ook voor de mensen van goede wil uit Rusland, die ongewild in een oorlog worden meegesleept. Voorlopig luiden de klokken iedere maandagavond. Als teken van hoop. En omdat we uitkijken naar een spoedige vrede voor iedereen.