De situatie voor Oekraïense vluchtelingen is sterk aan verandering onderhevig en er is nog veel onduidelijk. Informatie die we nu geven kan over een dag al verouderd zijn. De meest actuele informatie vind je op www.nederlandvoorvluchtelingen.nl. Hier worden vragen beantwoord zoals kan de opvang van Oekraïense vluchtelingen effect hebben op mijn toeslagen of gemeentelijke belastingen, mogen Oekraïners werken in Nederland en kunnen Oekraïense kinderen naar school in Nederland? Mist u informatie of heeft u een andere vraag? Stuur dan een e-mail naar vraagbaakoekraine@nijkerk.eu.

Support Hotline Vluchtelingenwerk: (020) 300 7000. Bereikbaar elke dag van 9.00 - 19.00 uur. Het is voor vluchtelingen en voor iedereen die wil helpen.

Vragen over Oekraïense vluchtelingen, informatie over procedures, opvang en het bieden van hulp

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd. We kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft, wilt helpen of uw steun wilt betuigen. Op de website van Stichting Vluchtelingenwerk vindt u de meest gestelde vragen over Oekraïense vluchtelingen en informatie over hun procedures, opvang en het bieden van hulp.

Veelgestelde vragen over Oekraïne (vluchtelingenwerk.nl)

Kan een Oekraïense vluchteling zich inschrijven bij de gemeente?

Ja, dat kan. Hoe dat werkt, staat op de pagina 'Verhuizen naar Nederland'.

Wilt u een opvangplek aanbieden voor vluchtelingen uit Oekraïne?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Maar Oekraïners mogen natuurlijk ook logeren bij vrienden, familie of kennissen. Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen; dat is hartverwarmend. 

Oekraïners die visumvrij in Nederland verblijven kunnen logeren bij familie, kennissen of particulieren. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken, het is dan ook belangrijk dat je weet waar je aan begint als gastgezin. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang deze mensen opvang nodig hebben. We kennen inmiddels voorbeelden van inwoners die vluchtelingen thuis tijdelijk hebben opgevangen en waar naar verloop van tijd bleek dat de situatie niet langer houdbaar was. Met als gevolg teleurstelling en verdriet bij beide partijen. De organisatie Takecarebnb heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. Op hun website staan tien aandachtspunten voor gastgezinnen. 

Wilt u een opvangplek aanbieden? Meldt u dan bij Takecarebnb, de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Ze houden daarbij rekening met de achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte en wensen van zowel het gastgezin als de vluchtelingen. U kunt ook een kijkje nemen op het platform Refugeehelp.nl voor andere particuliere initiatieven rond huisvesting.