Update 29 april 2022

Voor alle pluimveebedrijven in de gemeente Nijkerk geldt vanaf dinsdag 19 april een vervoersverbod. Ook gelden alle andere landelijke maatregelen tegen vogelgriep. Zo is er een ophokplicht en is het verboden locaties met vogels uit de risicogroep te bezoeken. Particuliere pluimveehouders en hobbyboeren hebben eveneens met strenge maatregelen te maken. Alle particuliere houders en hobbyhouders in de gemeente Nijkerk moeten hun pluimvee uit de risicogroep (o.a. kippen, kalkoenen en eenden) afschermen.

De maatregelen in Nijkerk zijn het gevolg van recente uitbraken van de vogelgriep in onze regio. Sinds 12 april jl. zijn op professionele pluimveebedrijven in de regio Barneveld-Lunteren tien uitbraken van vogelgriep vastgesteld.

NVWA informeert bedrijven rechtstreeks 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) informeert alle Nijkerkse bedrijven rechtstreeks over wat ze moeten doen en laten. Zo geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. De maatregelen gelden ook voor andere dieren en dierlijke producten die afkomstig zijn van professionele bedrijven. 
 

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u meer informatie. Zoals een kaart met de huidige besmettingen en de gebieden waarvoor beperkingen gelden.

Wat betekent het voor hobbyboeren en andere inwoners uit Nijkerk?

Er geldt al langere tijd een landelijke afschermplicht. Hebt u bijvoorbeeld kippen in een buiten ren? Dan moet u ervoor zorgen dat ze niet in contact kunnen komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Op de website van de NVWA leest u hoe u dat kunt doen. Ook mogen hobbyhouders niet met hun risicovogels naar markten, tentoonstellingen of bijeenkomsten. 

Wat moet u doen als u een dode (wilde) vogel vindt?

Het is van belang dat dode wilde vogels direct worden gemeld. Op de website van de NVWA leest u waar u dit kunt melden. 
 

Wilt u meer informatie?

Via de onderstaande linkjes vindt u uitgebreide informatie over de maatregelen en een kaart met de actuele uitbraken. 
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vogelgriep 
www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding