In oktober was er een voorlichting voor jongeren van het Van Lodenstein College in Hoevelaken over verslavende middelen. De jongeren gingen in gesprek met verschillende voorlichters. Het doel was om uitleg te geven over middelen. En van jongeren te horen wat deze middelen voor hen betekenen.

Wijkagent Peter de Berg en jongerenwerker Jelle Veenma waren samen met Jan Bijsterbosch en Kristel Kreijne van de gemeente met de leerlingen in gesprek. Kristel: “Het viel ons op dat jongeren vrij open waren over hun alcoholgebruik. Zelfs als dat jongeren waren van veertien. Voor hen is alcoholgebruik in de openbare ruimte immers nog verboden. Net als op andere scholen hebben veel jongeren thuis geen harde afspraken over alcoholgebruik en roken. En is het vaak zo dat ze thuis al een biertje meedrinken onder het toeziend oog van ouders.”

Sommige jongeren waren afwachtend en voorzichtig tijdens de bijeenkomsten, anderen waren wat actiever. Kristel: “Vaak zie je aan de reacties wel of bijvoorbeeld e-roken of roken aan de orde zijn. Zonder dat jongeren daar zelf duidelijk op antwoorden.

Het Van Lodenstein College is zeer positief over de voorlichting. De komende jaren worden deze bijeenkomsten herhaald. Ook op andere voortgezet onderwijs scholen in de gemeente Nijkerk gaan jongerenwerkers, consulenten van de gemeente en politieagenten in gesprek met jongeren over alcohol, drugs en roken.