Van 25 november tot 10 december wapperde de Orange the World vlag bij het gemeentehuis in Nijkerk. De fontein aan de rand van het centrum van Nijkerk kleurde in die weken oranje. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

“Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Dat is onacceptabel. We willen mensen bewust maken van de ernst van geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom ondersteunen we de campagne Orange the World van harte”, aldus wethouder Rohen.

Thema 2022: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

De internationale dag tegen geweld tegen vrouwen is een idee van de Verenigde Naties. Op deze dag start ook de jaarlijkse campagne Orange the World. De campagne duurt tot 10 december. In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. Wethouder Rohen: “De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn heel belangrijk. Wat wij willen bereiken is het voorkomen van dit geweld. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden.”

Ook mannen en jongens betrekken

Wethouder Rohen: “Het is vooral belangrijk niet alleen vrouwen en meisjes te betrekken, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens. Juist zij kunnen het verschil maken. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.”

Actie: Ik ben #medestander

De campagne Orange the World nodigt iedereen uit medestander te worden in de strijd tegen geweld en een belofte te ondertekenen op. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Medestanders krijgen een speciale nieuwsbrief. Hierin staan tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.

Ook in de gemeente Nijkerk

Geweld tegen vrouwen en meisjes wordt vaak afgedaan als iets dat alleen voorkomt in landen in Afrika, Azië of in Zuid- of Oost-Europa. Of in de grote stad of onder mensen met een kwetsbare sociaal-economische positie. Veel mensen denken dat het in hun omgeving niet voorkomt. Dat hebben ze mis! Geweld tegen vrouwen en meisjes komt overal voor, in alle landen ter wereld, in alle gemeenten, in alle lagen van de bevolking. Helaas ook in onze gemeente.

    Wist u dat?

    - 73% van de Nederlandse vrouwen seksuele intimidatie heeft meegemaakt
    - 1 op de 5 vrouwen in Nederland te maken krijgt met partnergeweld
    - in Nederland elke 8 dagen 1 vrouw sterft door huiselijk geweld.

    Wat kunt u doen?

    • U kunt in uw eigen omgeving het gesprek aangaan, op een open manier. Bijvoorbeeld door zelf uw eigen verhalen over straatintimidatie of andere vormen van geweld te delen met vrouwen in uw omgeving. Zo geeft u anderen de ruimte ook hun ervaringen te delen.
    • U kunt helpen door goed te luisteren naar vrouwen en meisjes die iets vertellen over seksueel, fysiek of psychisch geweld en hen altijd serieus te nemen.
    • U kunt, als vrouw of man, in uw omgeving aangeven dat we samen verantwoordelijk zijn en in gezamenlijkheid elkaar kunnen mobiliseren.
    • U kunt #medestander worden op orangetheworld.nl(externe link). Dan krijgt u voorbeelden en tips voor wat u kunt doen in uw dagelijks leven

    Bent u slachtoffer?

    Bent u slachtoffer van fysiek, seksueel of psychisch geweld? Heeft u straatintimidatie meegemaakt? Meld dit altijd bij de politie. U kunt zelf kiezen of u er een aangifte van wilt maken of het bij een melding wilt houden. Een melding is heel belangrijk om de omvang van het probleem duidelijk te maken.

    U kunt voor hulp ook:

    • bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld op 0800 0188.
    • slachtofferhulp bellen op 0900 0101.
    • huiselijk geweld melden bij Veilig Thuis via 0800 2000.
    • bellen met het Sociaal Team van de gemeente Nijkerk via 033 247 22 22.