Advies en financiële ondersteuning door gemeente
Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) geeft financiële hulp aan starters en bestaande ondernemers. Het zorgt ervoor dat uw inkomen gelijk is of blijft aan de bijstandsnorm, mocht u dit tijdelijk niet halen. Bekijk het filmpje over de Ondersteuning via de Bbz-regeling.
Startende ondernemers
U ontvangt op dit moment een uitkering van de gemeente of van het UWV en u wilt een eigen bedrijf starten, maar u weet nog niet precies hoe. U heeft misschien vragen als: welke papieren heb ik nodig? Zijn mijn plannen haalbaar? Waar vind ik een geschikt pand? Hoe krijg ik de financiering rond?
De gemeente Amersfoort organiseert elke twee maanden een vrijblijvende informatiebijeenkomst voor startende ondernemers. Hieraan kunnen ook inwoners van de gemeente Nijkerk meedoen.
De data en locatie vindt u op https://www.amersfoort.nl/advies-en-financiele-hulp-voor-ondernemers.
Starterstraject
U heeft een goed idee voor uw bedrijf en bent vastberaden om aan de slag te gaan. Toch kan het fijn zijn om wat extra hulp te krijgen. Het starterstraject kan dan perfect voor u zijn. Dit traject duurt ongeveer zes maanden en u wordt begeleid door een ervaren ondernemerscoach. Tijdens dit jaar volgt u workshops over ondernemerschap en werkt u aan het schrijven van een ondernemingsplan. Een ondernemerscoach helpt u daarbij.
Na het starterstraject kunt u uw afgeronde ondernemingsplan presenteren.
Voorwaarden voor deelname aan het starterstraject
- U wilt ondernemer worden en u heeft zelf al een idee wat u wilt gaan doen, maar u weet niet precies hoe u dit moet aanpakken;
- U bent voldoende computervaardig;
- U heeft geen problematische schulden;
- U kunt redelijk tot goed Nederlands spreken en lezen (minimaal niveau B1);
- U heeft weinig belemmeringen en voldoende tijd. Het traject kost namelijk 30 tot 40 uur per week. De tijd kunt u wel zelf indelen, dus ook in de avonduren;
- Uw klantmanager Werk en Inkomen van de gemeente moet instemmen met uw deelname.
Ontvangt u een uitkering via de Participatiewet of IOAW? Dan mag u zich maximaal één jaar lang voorbereiden op het starten van uw eigen bedrijf door middel van het starterstraject, zonder uw uitkering te verliezen of sollicitaties te hoeven doen.
Kosten starterstraject
De gemeente Nijkerk betaalt de kosten van het starterstraject tot een vastgesteld maximumbedrag. Uw klantmanager Werk kan u hier meer informatie over geven. Als het nodig is, kunt u soms een voorbereidingskrediet aanvragen, bijvoorbeeld om de kosten van marktonderzoek te dekken. Vanaf de start van uw bedrijf betaalt u rente over dit krediet en begint u met aflossen.
Begeleiding tijdens de start
Als u uw bedrijf bent gestart, komt er veel op u af. Vaak verlopen dingen anders dan verwacht. Om uw bedrijf een goede start te geven, bieden wij begeleiding aan. Een ondernemerscoach helpt u bij het uitvoeren van uw ondernemingsplan, het opzetten van een goede administratie en het vinden van nieuwe klanten. Deze begeleiding duurt maximaal 12 maanden. De kosten hiervan worden door de gemeente Nijkerk betaald tot een vastgesteld maximumbedrag.
Financiële hulp en begeleiding na het starterstraject
Bij de start van uw bedrijf kunnen wij u soms financieel ondersteunen:
- Een rentedragend bedrijfskrediet. Dit is een lening met een maximale looptijd van 10 jaar. Aan de hoogte van de lening is een maximum gebonden. De rente is 8%;
- Een periodieke uitkering als aanvulling op uw inkomen - tot het voor uw huishouden geldende bijstandsniveau - voor een periode van maximaal 3 jaar. De periodieke uitkering is een lening. Na afloop van het boekjaar bepalen wij aan de hand van uw bedrijfsresultaat - en eventuele andere inkomsten - of u de lening geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen.
Advies en financiële ondersteuning door gemeente
- Uw leeftijd ligt tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd;
- U bent niet (meer) in loondienst werkzaam, u dreigt werkloos te worden of u ontvangt een uitkering omdat u werkloos bent;
- U heeft of maakt een ondernemingsplan;
- Voor de producten of diensten die u wilt gaan aanbieden bestaat een markt;
- Uit uw plannen blijkt dat uw bedrijf levensvatbaar is. Het gaat u voldoende inkomen opleveren;
- U voldoet aan alle wettelijke eisen voor de uitoefening van een eigen bedrijf;
- U wilt uw bedrijf of beroep in Nederland vestigen of uitoefenen;
- U gaat minstens 1.225 uur per jaar als zelfstandige werken of u gaat 875 uur en uw partner 525 uur als zelfstandige werken. (U komt in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek van de Belastingdienst);
- Uw inkomen en vermogen zijn tijdens uw startfase niet voldoende om van rond te komen. Als u gehuwd bent of samenwoont, tellen ook het inkomen en het vermogen van uw partner mee;
- U bent arbeidsgeschikt voor het werk dat u gaat doen;
- U kunt geen lening bij een bank of andere financier krijgen. Zie: financieringsmogelijkheden.
Bent u een eigen bedrijf gestart vanuit de WW met financiële ondersteuning van het UWV? En houdt uw ondersteuning daarop terwijl u nog niet voldoende verdient? Neem dan ook contact op met de gemeente en vraag om een verkennend gesprek met een consulent zelfstandigen. Wij vinden een goede voorbereiding op het ondernemerschap erg belangrijk.
Meer informatie of contact
Het team zelfstandigen van de gemeente Amersfoort voert de zelfstandigenregelingen uit voor de gemeente Nijkerk. U kunt hen bereiken via telefoonnummer 14 033 (Amersfoort) en vragen naar het team zelfstandigen. U kunt ook mailen naar Bbz@nijkerk.eu..
Gevestigde ondernemers
Werkt u al geruime tijd als zelfstandig ondernemer en heeft u financiële problemen? Is uw inkomen hierdoor tijdelijk niet voldoende en/of zijn er schulden ontstaan? Dan kunt u bij de gemeente terecht. De gemeente de volgende mogelijkheden:
- Een rentedragend bedrijfskrediet. Dit is een lening met een maximale looptijd van 10 jaar. Aan de hoogte van de lening is een maximum gebonden. De rente is 8%;
- Een periodieke uitkering als aanvulling op uw inkomen, tot het voor uw huishouden geldende bijstandsniveau zodat u uw noodzakelijke bestaanskosten kunt betalen. Deze uitkering is in principe voor één jaar. Als uw inkomsten na dat jaar door tijdelijke externe omstandigheden nog niet voldoende zijn, kan de termijn met maximaal twee jaar worden verlengd. De uitkering is een lening. Na afloop van het boekjaar wordt aan de hand van uw bedrijfsresultaat en eventuele andere inkomsten bepaald of u de lening helemaal of voor een deel moet terugbetalen.
Voorwaarden voor financiële hulp
- U bent tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd;
- U bent helemaal of voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten uit uw bedrijf voor uw levensonderhoud;
- Uw inkomen en vermogen zijn onvoldoende om van rond te komen. Als u getrouwd bent of samenwoont, worden ook het inkomen en vermogen van uw partner meegerekend;
- U bent minstens anderhalf jaar actief als zelfstandige en voert zelf werkzaamheden uit binnen uw bedrijf;
- U wilt uw bedrijf voortzetten;
- Uw bedrijf is nog levensvatbaar;
- U voldoet aan de wettelijke eisen voor het uitoefenen van uw bedrijf;
- U heeft een administratie (dat misschien beter kan);
- U bent arbeidsgeschikt voor het werk dat u doet;
- U werkt minimaal 1.225 uur per jaar als zelfstandige of 875 uur, terwijl uw partner 525 uur als zelfstandige werkt. Daarmee komt u in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek van de Belastingdienst.
- U of uw partner hebben niet genoeg inkomsten of vermogen om de financiële problemen binnen uw bedrijf op te lossen. U kunt geen lening krijgen bij een bank of andere financier. Zie: financieringsmogelijkheden.
- Uw bedrijf voert voornamelijk activiteiten uit in Nederland.
Meer informatie of contact
Het team zelfstandigen van de gemeente Amersfoort voert de zelfstandigenregelingen uit voor de gemeente Nijkerk. U kunt hen bereiken via telefoonnummer 14 033 (Amersfoort) en vragen naar het team zelfstandigen. U kunt ook mailen naar Bbz@nijkerk.eu.
Oudere ondernemers
Bent u een zelfstandig ondernemer, geboren voor 1 januari 1960 en u hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Haalt u niet meer voldoende inkomsten uit uw bedrijf, maar wilt u uw bedrijf wel graag voortzetten? Dan kunt u bij de gemeente terecht. Als u aan de voorwaarden voldoet, heeft de gemeente de volgende mogelijkheden:
- Zolang u uw bedrijf blijft voortzetten, kunt u een periodieke uitkering krijgen om uw inkomen aan te vullen, tot het voor uw huishouden geldende bijstandsniveau. Dit kan echter niet langer dan tot uw AOW-leeftijd;
- Als het nodig is kunt u een bedrijfskrediet krijgen. Hieraan is een maximum gebonden.
Een gift of een lening?
Of u de aanvulling op uw inkomen of een bedrijfskrediet als gift of lening krijgt, hangt af van uw eigen vermogen. Als uw eigen vermogen lager is dan de norm ontvangt u het bedrag als gift. Is uw vermogen hoger dan de norm dan kunt u alleen financiële steun krijgen in de vorm van een renteloze lening.
Voorwaarden voor financiële hulp
- U bent geboren vóór 1 januari 1960 en hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt;
- U bent al minimaal tien jaar onafgebroken actief als zelfstandige voordat u de aanvraag doet.
- Uw inkomen en vermogen zijn lager dan het voor uw huishouden geldende bijstandsniveau. Als u gehuwd bent of samenwoont, tellen ook het inkomen en vermogen van uw partner mee;
- Uw jaarlijkse winst is gelijk aan of hoger dan de vastgestelde norm (€ 10.065,00 in 2025);
- U kunt geen lening krijgen bij een bank of andere financier. Zie: financieringsmogelijkheden.
- Uw bedrijf voert voornamelijk activiteiten uit in Nederland.
Meer informatie of contact
Het team zelfstandigen van de gemeente Amersfoort voert de zelfstandigenregelingen uit voor de gemeente Nijkerk. U kunt hen bereiken via telefoonnummer 14 033 (Amersfoort) en vragen naar het team zelfstandigen. U kunt ook mailen naar Bbz@nijkerk.eu.
Ondernemers die willen stoppen
Helaas gebeurt het dat zelfstandig ondernemers noodgedwongen moeten stoppen met hun bedrijf. Meestal kan dit door middel van het uitschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar regelmatig kan dit niet van de ene op de andere dag. Een bedrijf moet namelijk afgebouwd worden in verband met lopende opdrachten, contracten en andere verplichtingen.
Tijdelijke uitkering tijdens de afbouw van het bedrijf
Als u aan de voorwaarden voldoet, kan de gemeente u een aanvulling op uw inkomen geven tot aan het bijstandsniveau dat voor u geldt, voor maximaal één jaar. Binnen die periode moet u uw bedrijf definitief sluiten. Ook moet u uw best doen om ander werk te vinden. Als u de sluiting van uw bedrijf onmogelijk binnen een jaar kunt realiseren, kunt u daarna nog maximaal één jaar een aanvulling op uw inkomen krijgen.
Deze uitkering is een lening. Na afloop van het boekjaar bepalen wij aan de hand van uw bedrijfsresultaat - en eventuele andere inkomsten - of u de lening geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen.
Begeleiding bij beëindiging van uw bedrijf
Als er sprake is van een complexe bedrijfsbeëindiging, bijvoorbeeld bij diverse Bv’s, als er nog personeel in dienst is of als er nog schulden of doorlopende (huur) contracten zijn, dan kan de gemeente u hierbij begeleiding bieden.
Voorwaarden voor financiële hulp
- U bent tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd;
- Uw bedrijf is niet meer levensvatbaar en levert niet genoeg inkomen op;
- U kunt uw bedrijf niet direct stoppen maar wilt uw bedrijf zo snel mogelijk op een verantwoorde manier beëindigen;
- U vraagt een aanvullende uitkering aan voordat u daadwerkelijk stopt met uw bedrijf of beroep;
- U werkt minimaal 1.225 uur per jaar als zelfstandige of 875 uur, terwijl uw partner 525 uur als zelfstandige werkt. Daarmee komt u in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek van de Belastingdienst;
- U of uw partner hebben niet genoeg inkomsten of vermogen om de financiële problemen binnen uw bedrijf op te lossen;
- Uw bedrijf is hoofdzakelijk actief in Nederland;
- U voldoet aan alle wettelijke eisen voor het uitoefenen van uw bedrijf of beroep;
- U kunt geen lening krijgen bij een bank of andere financier. Zie: financieringsmogelijkheden.
Meer informatie of contact
Het team zelfstandigen van de gemeente Amersfoort voert de zelfstandigenregelingen uit voor de gemeente Nijkerk. U kunt hen bereiken via telefoonnummer 14 033 (Amersfoort) en vragen naar het team zelfstandigen. U kunt ook mailen naar Bbz@nijkerk.eu.
IOAZ-uitkering
Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u na de beëindiging van uw bedrijf in aanmerking komen voor een IOAZ-uitkering (Wet inkomensvoorziening oudere of gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen). Dit is een aanvulling op het (gezins)inkomen tot het voor u geldende bijstandsniveau.
Voorwaarden voor financiële hulp
U kunt een beroep doen op een IOAZ-uitkering als uw bedrijf onvoldoende opbrengt om van te leven. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:
- U bent 55 jaar of ouder, maar u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt;
- U heeft de afgelopen 10 jaar onafgebroken gewerkt, waarvan de laatste 3 jaar als zelfstandige. Daarvoor werkte u 7 jaar als zelfstandige of in loondienst;
- U heeft 1.225 uur of meer per jaar in uw eigen bedrijf gewerkt. Dit is gemiddeld zo'n 24 uur per week;
- Uw partner wordt als zelfstandige aangemerkt en heeft zelf recht op IOAZ als deze 55 jaar of ouder is, maar de AOW leeftijd nog niet heeft bereikt. En minimaal 525 uur per jaar meewerkt in het bedrijf;
- De inkomsten (de winst) uit uw bedrijf zijn de laatste 3 jaar gemiddeld minder geweest dan de vastgestelde norm. Bij de inkomsten worden ook eventuele andere inkomsten gerekend. Als uw partner meewerkt in het bedrijf dan tellen deze inkomsten mogelijk mee;
- Voor de toekomst verwacht u een inkomen van minder dan de vastgestelde norm. De gemeente zal dit onderzoeken;
- Het inkomen per maand is, na beëindiging van het bedrijf, lager dan de toepasselijke bijstandsniveau;
- U dient de aanvraag voor een IOAZ-uitkering in voordat uw bedrijf wordt beëindigd. Na de aanvraag beëindigt u het bedrijf binnen een periode van 18 maanden. Het recht op een IOAZ-uitkering ontstaat niet eerder dan dat het bedrijf beëindigd is.
Voordat u stopt met uw bedrijf of beroep wordt uw vermogen voorlopig vastgesteld. Zodra u daadwerkelijk bent gestopt volgt de definitieve vaststelling van uw vermogen. Als uw eigen vermogen meer dan de norm bedraagt dan wordt 3% van het bedrag boven de norm afgetrokken van de uitkering. Als u een IOAZ-uitkering krijgt moet u solliciteren. Dit geldt ook voor uw partner.
Meer informatie of contact
Het team zelfstandigen van de gemeente Amersfoort voert de zelfstandigenregelingen uit voor de gemeente Nijkerk. U kunt hen bereiken via telefoonnummer 14 033 (Amersfoort) en vragen naar het team zelfstandigen. U kunt ook mailen naar Bbz@nijkerk.eu.