Lees onder de foto de update!

We krijgen een nieuw gemeentehuis. Een open en gastvrij huis, waar u straks van harte welkom bent. We kunnen u hier op een moderne manier ontvangen en helpen. De gemeenteraad heeft in 2019 besloten hiervoor het voormalige pand van de Rabobank aan de Van ’t Hoffstraat 24 te kopen. Om er een gemeentehuis van te maken is er eerst nog een verbouwing nodig. We verwachten dat het nieuwe gemeentehuis in de zomer van 2024 klaar is om te gebruiken

Voorgevel nieuwe gemeentehuis

Update

Aan de Van ’t Hoffstraat 24 zijn ook de grote glasplaten geplaatst aan de buitenkant van het pand. Achter de glasplaten komt de raadzaal. Nu kunnen we binnen in de raadzaal aan de slag.

Ook werkt de aannemer verder aan de rest van het gebouw. Er worden de laatste wanden geplaatst, leidingen getrokken en kanalen geplaatst voor de luchtbehandelingsinstallatie voor de gezonde, warme en koele lucht.

De verbouw heeft helaas drie maanden vertraging opgelopen. Dit komt door gebreken in de brandbeveiliging. Dat was niet eerder te zien. We doen aanvullend onderzoek naar hoe hiermee om te gaan. U kunt hierover ook de brief lezen die we aan de gemeenteraad hebben gestuurd.

Hieronder enkele foto’s van de verbouw in oktober. En een tekening van hoe het wordt.

Waarom een nieuw gemeentehuis?

het huidige stadhuis

Het huidige gemeentehuis aan de Kolkstraat is in de jaren ’70 gebouwd en al twee keer verbouwd. Het gebouw is erg verouderd. Er is veel geld nodig om het gebouw aan te passen aan de wensen en eisen van vandaag.

Als gemeente willen wij u op een gastvrije manier kunnen ontvangen. Dat vraagt een meer open en toegankelijk gemeentehuis. Onze dienstverlening moet passen bij uw wensen. Ook digitaal.

Voor medewerkers is het belangrijk dat ze op een flexibele en efficiënte manier kunnen werken, passend bij de huidige tijd. Met geschikte werkplekken en goede ICT voorzieningen. Het huidige gemeentehuis biedt dit onvoldoende.
Bovendien is het gebouw verre van duurzaam en niet bepaald energiezuinig.

Daarom heeft de gemeenteraad bekeken wat de beste oplossing is:

  • het oude gebouw uitgebreid verbeteren,
  • een nieuw gebouw op de bestaande of een op andere plek bouwen,
  • of het veel nieuwere en beter geïsoleerde gebouw van de Rabobank kopen?

De gemeenteraad heeft alle voor en nadelen van de mogelijkheden uitgebreid bestudeerd. Denk aan wensen voor de dienstverlening, mogelijkheden voor medewerkers, duurzaamheid, toekomstbestendigheid en natuurlijk kosten. In november 2019 heeft de gemeenteraad besloten het pand van de Rabobank te kopen. Lees hier alle overwegingen(externe link) (bij punt 5).

Hoe ziet het nieuwe gemeentehuis er straks uit?

Het nieuwe gemeentehuis heeft een open centrale hal. Hier kunt u terecht voor alle gemeentelijke diensten. Of u nu een paspoort, een vergunning, een uitkering, informatie of hulp van het Sociaal Team nodig hebt.
We willen dat het gebouw een thuisgevoel geeft. De centrale hal krijgt daarom een vriendelijke uitstraling. In de open hal ontvangt een gastheer of gastvrouw u. De traditionele balie, die is er niet meer. Medewerkers van de gemeente helpen u in de centrale hal snel en vakkundig. 
Natuurlijk zorgen we ook voor veiligheid van bezoekers en medewerkers. 

Hal nieuwe gemeentehuis

De raadzaal komt op de eerste verdieping. Hiervoor wordt het gebouw uitgebouwd richting het kruispunt Barneveldseweg-Amersfoortseweg. Verder zijn de vergaderruimten zo gemaakt dat ze makkelijk voor verschillend gebruik toegepast kunnen worden.

Raadszaal nieuwe gemeentehuis

Kijk op deze pagina(externe link) voor het definitief ontwerp en de kredietaanvraag (bij punt 4).

Een duurzaam gebouw

We krijgen een duurzaam gebouw. Onder andere dankzij zonnepanelen, extra dakisolatie en ledverlichting heeft het gemeentehuis in ieder geval energielabel A. Vergelijk dat met de E van ons huidige gebouw!
Het gebouw wordt ook gasloos door de aanwezige gasketels voor het bijverwarmen naast de Warmte-/KoudeOpslag te vervangen  door warmtepompen.

Wat moet er gebeuren voordat het gemeentehuis klaar is? 

Ontwerp

Er is met de nodige stappen en overleggen een plan gemaakt zodat het gemeentehuis gaat voldoen aan alle eisen die we er aan stellen. Uiteindelijk werd dit een zogenoemd definitief ontwerp(externe link) (bij punt 4) en een technisch ontwerp. Hierin staan:

  • hoe het gemeentehuis er uit komt te zien, de indeling, de kleuren, enzovoort
  • alle bouwkundige en technische maatregelen.

Aannemer en architect

Via een aanbesteding is Prins Bouw uit Ermelo uitgekozen om de verbouwing te gaan doen. Medio december 2022 is de aanneemovereenkomst getekend. In januari is de aannemer met de verbouw van het pand begonnen. De planning is dat de verbouw eind 2023/begin 2024 klaar is.
Van Bokhorst uit Nijkerk is de architect.

Wethouder Mariëlle Broekman wenst aannemer succes.
Wethouder Mariëlle Broekman wenst de aannemer veel succes.

Dwergvleermuizen

Het nieuwe gemeentehuis blijkt het zomerverblijf te zijn van een dwergvleermuis. Dwergvleermuizen zijn wettelijk beschermd. Na onderzoek van deskundigen en in overleg met de omgevingsdienst is uiteindelijk gebleken dat de uitbouw voor de raadzaal de vleermuis gelukkig niet zal storen. De woonplaats van de vleermuis en de uitbouw liggen ver genoeg uit elkaar. Dit betekent dat de verbouw, zonder verhuismaatregelen voor de vleermuis, kan doorgaan.

Verhuizen

Het is in deze tijd lastig om precies te plannen, maar ergens begin 2024 denken we dat de gemeentelijke organisatie verhuist naar het nieuwe gemeentehuis.

Wat kost het nieuwe gemeentehuis?

De totale investering bedraagt ongeveer 15 miljoen euro. In eerste instantie had de gemeenteraad in januari 2022 in totaal 12 miljoen euro beschikbaar gesteld. De gemeente heeft echter te maken met vertraging en hogere kosten door o.a. inflatie en stijgende prijzen van energie en materiaal. Ook kwamen er nog een aantal technische wijzigingen en noodzakelijke maatregelen naar voren die in het oorspronkelijke bedrag niet meegenomen zijn. In december  2022 heeft de gemeenteraad voor dit alles ca 2,6 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Lees de details in het raadsvoorstel(externe link) (bij punt 7).

In maart 2023 besloot de gemeenteraad om extra geld beschikbaar te stellen om het gebouw eerder dan gepland verder te verduurzamen. Het gebouw wordt nu bij de verbouw al gasloos gemaakt. Hiermee bespaart de gemeente op energiekosten. Ook wordt het dak beter geïsoleerd en versterkt. Lees de details in het raadsvoorstel(externe link) (bij punt 5).

Wat gebeurt er met het huidige gebouw en het historische pand?

Het historisch gebouw blijft eigendom van de gemeente. Het blijft ook de mooie trouwlocatie die het nu is. De rest van het gemeentehuis wordt afgebroken. Op die plek komen waarschijnlijk woningen.
De gemeenteraad neemt nog een besluit over de noodbestuurspost en het historisch archief.

Meer informatie: zie het project Stadshaven.