We krijgen een nieuw gemeentehuis. Een open en gastvrij huis, waar u welkom bent. We kunnen u hier op een moderne manier ontvangen en helpen. De gemeenteraad heeft in 2019 besloten hiervoor het voormalige pand van de Rabobank aan de Van ’t Hoffstraat 24 te kopen. Om er een gemeentehuis van te maken is er eerst nog een verbouwing nodig. We verwachten dat het nieuwe gemeentehuis eind 2023/begin 2024 klaar is om te gebruiken.

Waarom een nieuw gemeentehuis?

het huidige stadhuis

Het huidige gemeentehuis aan de Kolkstraat is in de jaren ’70 gebouwd en al twee keer verbouwd. Het gebouw is erg verouderd. Er is veel geld nodig om het gebouw aan te passen aan de wensen en eisen van vandaag.

Als gemeente willen wij u op een gastvrije manier kunnen ontvangen. Dat vraagt een meer open en toegankelijk gemeentehuis. Onze dienstverlening moet passen bij uw wensen. Ook digitaal.
Voor medewerkers is het belangrijk dat ze op een flexibele en efficiënte manier kunnen werken, passend bij de huidige tijd. Met geschikte werkplekken en goede ICT voorzieningen. Het huidige gemeentehuis biedt dit onvoldoende.
Bovendien is het gebouw verre van duurzaam en niet bepaald energiezuinig.

Daarom heeft de gemeenteraad bekeken wat de beste oplossing is:

  • het oude gebouw uitgebreid verbeteren,
  • een nieuw gebouw op de bestaande of een op andere plek bouwen,
  • of het veel nieuwere en beter geïsoleerde gebouw van de Rabobank kopen?

De gemeenteraad heeft alle voor en nadelen van de mogelijkheden uitgebreid bestudeerd. Denk aan wensen voor de dienstverlening, mogelijkheden voor medewerkers, duurzaamheid, toekomstbestendigheid en natuurlijk kosten. In november 2019 heeft de gemeenteraad besloten het pand van de Rabobank te kopen. Lees hier alle overwegingen(externe link).

Hoe ziet het nieuwe gemeentehuis er straks uit?

Het nieuwe gemeentehuis heeft een open centrale hal. Hier kunt u terecht voor alle gemeentelijke diensten. Of u nu een paspoort, een vergunning, een uitkering, informatie of hulp van het sociaal team nodig hebt.
We willen dat het gebouw een thuisgevoel geeft. De centrale hal krijgt daarom een vriendelijke uitstraling. In de open hal ontvangt een gastheer of gastvrouw u. De traditionele balie, die is er niet meer. Medewerkers van de gemeente helpen u in de centrale hal snel en vakkundig. 
Natuurlijk zorgen we ook voor veiligheid van bezoekers en medewerkers. 

Hal nieuwe gemeentehuis

De raadzaal komt op de eerste verdieping. Hiervoor wordt het gebouw uitgebouwd richting het kruispunt Barneveldseweg-Amersfoortseweg. Verder zijn de vergaderruimten zo gemaakt dat ze makkelijk voor verschillend gebruik toegepast kunnen worden.

Raadszaal nieuwe gemeentehuis

Kijk op deze pagina (externe link)voor alle details.

Een duurzaam gebouw

We krijgen een duurzaam gebouw. Onder andere dankzij zonnepanelen en ledverlichting heeft het gemeentehuis in ieder geval energielabel A. Vergelijk dat met de E van ons huidige gebouw! Er komt een grote fietsenstalling met oplaadpunten.
We onderzoeken nog of het gemeentehuis volledig gasloos en energieneutraal kan worden. En wat dat kost en bespaart. De gemeenteraad zal daar dan een beslissing over nemen.

Wat moet er gebeuren voordat het gemeentehuis klaar is? 

Ontwerp

Er is met de nodige stappen en overleggen een plan gemaakt zodat het gemeentehuis gaat voldoen aan alle eisen die we er aan stellen. Uiteindelijk werd dit een zogenoemd definitief ontwerp(externe link) en een technisch ontwerp. Hierin staan:

  • hoe het gemeentehuis er uit komt te zien, de indeling, de kleuren, enzovoort
  • alle bouwkundige en technische maatregelen.

Aannemer en architect

Via een aanbesteding is Prins Bouw uit Ermelo uitgekozen om de verbouwing te gaan doen. Medio december 2022 is de aanneemovereenkomst getekend. De planning is dat de verbouw eind 2023/begin 2024 klaar is.
Van Bokhorst uit Nijkerk is de architect.

Dwergvleermuizen

Het nieuwe gemeentehuis blijkt het zomerverblijf te zijn van een dwergvleermuis. Dwergvleermuizen zijn wettelijk beschermd. Na onderzoek van deskundigen en in overleg met de Omgevingsdienst is uiteindelijk gebleken dat de uitbouw voor de raadzaal de vleermuis gelukkig niet zal storen. De woonplaats van de vleermuis en de uitbouw liggen ver genoeg uit elkaar. Dit betekent dat de verbouw, zonder verhuismaatregelen voor de vleermuis, kan doorgaan.

Verhuizen

Het is in deze tijd lastig om precies te plannen, maar ergens begin 2024 denken we dat de gemeentelijke organisatie verhuist naar het nieuwe gemeentehuis.

Wat kost het nieuwe gemeentehuis?

De totale investering is in aanvang berekend op 12 miljoen euro. De aankoop van het gebouw aan de Van ’t Hoffstraat neemt daarvan 5 miljoen euro voor zijn rekening.
Voor de verbouwing en alles wat er bij hoort heeft de gemeenteraad circa 4,6 miljoen euro vrijgemaakt. De rest van het bedrag bestaat uit kosten voor meubels en andere inrichting en uit kosten voor architecten, adviseurs en dergelijke.
We hebben echter te maken met vertraging en hogere kosten door o.a. inflatie en stijgende prijzen van energie en materiaal. Bij de uitwerking van de plannen zijn nog een aantal technische wijzigingen en noodzakelijke maatregelen naar voren gekomen die in het oorspronkelijke bedrag niet meegenomen zijn. Het geld dat de gemeenteraad al beschikbaar heeft gesteld is helaas niet genoeg. De gemeenteraad heeft daarom in december 2022 extra € 2.576.000 beschikbaar gesteld. Daarnaast zijn er extra eenmalige kosten (€ 204.000).

Wat gebeurt er met het huidige gebouw en het historische pand?

Het historisch gebouw blijft eigendom van de gemeente. Het blijft ook de mooie trouwlocatie die het nu is. De rest van het gemeentehuis wordt afgebroken. Op de plek komen waarschijnlijk woningen.

Meer informatie: zie het project Stadshaven.