Column 21 september 2022, Richard van Hussel, raadslid VVD

Een moeilijk woord, het betekent mensen laten meepraten. De nieuwe omgevingswet verplicht initiatiefnemers van nieuwe ontwikkelingen, zoals bouwprojecten, buurtbewoners en andere betrokkenen mee te laten praten. De gemeenteraad heeft vervolgens de wettelijke taak om bij de besluitvorming te toetsen of dit ook gebeurd is.

Dit lijkt logisch maar niemand is het gewend. Vaak krijgen we een informatieavond maar dat is geen participatie. Dat is informatie geven, zenden en dat is niet ‘meepraten’. Omdat de plannen dan al zijn uitgewerkt, hebben betrokkenen niet het gevoel dat ze mee mogen praten en doen dit dan ook niet. Daarnaast is het nodig dat een initiatiefnemer vroeg in het proces via het college, aan de gemeenteraad om kaders vraagt: wat mag nu wel of niet. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van nieuwbouw of wat er precies wel of niet kan komen, denk hierbij aan horeca of zorgvoorzieningen. Ook de gemeenteraad krijgt nog regelmatig uitgewerkte plannen zonder dat het kaders heeft gesteld.

De gemeenteraad heeft inmiddels een paar keer aangegeven dat hij eerder kaders wil kunnen stellen en dat van een goede participatie echt werk gemaakt moet gaan worden. 
Aan het eind van dit jaar verwacht de gemeenteraad de verordening vast te stellen die aangeeft wat van de participatie verwacht wordt en hoe de gemeenteraad dit beoordeelt. Een eerste bespreking van de nu nog concept verordening heeft inmiddels plaatsgevonden.

Graag roep ik initiatiefnemers nu al op meer werk te maken van participatie: neem onze inwoners en ondernemers serieus mee aan het begin van je planvorming en confronteer ze niet met geheel uitgewerkte plannen waarbij ze het gevoel krijgen dat er niets meer veranderd kan worden. Zo kunnen wij samen Nijkerk nog mooier maken en hebben we straks die verordening eigenlijk niet nodig.

Reageren? rvanhussel@hotmail.com