Statushouders in Nijkerk
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) plaatst op initiatief van het Rijk statushouders in de gemeente Nijkerk. Concreet moet de gemeente in 2024 in totaal 112 statushouders huisvesten.
Wat is een statushouder?
Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen om in Nederland te blijven. Eerst voor vijf jaar en meestal wordt de vergunning na vijf jaar omgezet in een vergunning voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat statushouders deel gaan uitmaken van onze samenleving. Een belangrijk onderdeel hiervan is huisvesting. Het is de taak van de gemeente om geschikte woonruimte voor deze mensen te vinden, zodat zij hier een nieuw thuis kunnen maken. Het Rijk bepaalt hoeveel statushouders een bepaalde gemeente moet huisvesten.
Woonruimte
Het vinden van woningen voor statushouders is lastig. Op dit moment komen er veel te weinig woningen vrij om onze statushouders een thuis te bieden. De gemeente is in gesprek met woningcorporaties om oplossingen te vinden. In heel Nederland hebben gemeenten problemen met het vinden van woningen voor statushouders. Dat betekent dat deze mensen blijven wonen in asielzoekerscentra. Daardoor komen er geen plekken vrij voor nieuwe asielzoekers. Het Rijk lost dit voor een deel op door statushouders in hotels te plaatsen. Zij kunnen daar wachten tot de gemeente woonruimte voor hen heeft gevonden. Na een half jaar moet de gemeente de kosten voor het hotel overnemen van het Rijk.
Tijdelijke huisvesting Passantenhaven
In mei 2024 is het gebouw aan de Kolkstraat 31 in gebruik genomen. Hier wonen tijdelijk 40 statushouders totdat zij een vaste woning krijgen in de gemeente Nijkerk. Dit gebouw, de Dependance, is gekozen omdat het met weinig aanpassingen geschikt kon worden gemaakt om mensen te huisvesten. Het gaat om een tijdelijke oplossing voor minimaal twee jaar. Statushouders die aan de gemeente Nijkerk zijn toegewezen, kunnen hier hun leven beginnen terwijl ze wachten op een vaste woning.
Nieuwe naam: Passantenhaven
Nu het gebouw een nieuwe functie heeft, is er ook een nieuwe naam gekozen: Passantenhaven. Het woord ‘passant’ betekent bezoeker, reiziger of voorbijganger, wat goed past bij de tijdelijke opvang in het gebouw.
Altijd bereikbaar bij vragen over Passantenhaven
In het gebouw is altijd een begeleider aanwezig, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Als u vragen heeft, kunt u op elk moment bellen naar 033 - 247 2463. U spreekt dan direct met de begeleider die op dat moment dienst heeft.
Begeleid wonen voor jongeren aan de Holkerstraat 43-45
Onder de statushouders die de gemeente Nijkerk moet huisvesten, zijn ook jongeren die zonder hun familie gevlucht zijn. Deze jongeren, tussen de 16 en 18 jaar, zijn minderjarig en kunnen nog niet zelfstandig wonen. Vanaf begin juni 2024 vangt de gemeente Nijkerk 9 van deze jongeren op in een begeleid wonen project aan de Holkerstraat 43-45. Selam Zorg en Nidos zorgen samen voor de opvang in een kleine, huiselijke omgeving. De jongeren krijgen hier 24 uur per dag, 7 dagen per week begeleiding.
Inburgeren
Per 1 januari 2022 is de nieuwe Wet inburgering in Nederland van kracht. Deze wet heeft als doel iedereen die verplicht moet inburgeren snel en volwaardig mee te laten doen in de Nederlandse maatschappij. Statushouders, nareizigers en gezinsmigranten zijn verplicht in te burgeren. De gemeente verzorgt de inburgering in samenwerking met de Stichting ‘Integratiewerk! en VluchtelingenWerk Nederland. Lees hiervoor ook de stappen van de inburgering in Nijkerk.
Samenwerking
De gemeente Nijkerk wil graag dat statushouders kennismaken met de Nijkerkse samenleving. De vrijwilligers van de Vluchtelingenwerk helpen bij de huisvesting en het verkennen van de gemeente. Op de website van Vluchtelingenwerk leest u hier mee over.
Het Werkgeversservicepunt (WSN), de welzijnsorganisatie Sigma en de bibliotheek ondersteunen op diverse wijzen de participatie van statushouders.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u de pagina Vluchtelingen bezoeken. Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar passantenhaven@nijkerk.eu.