Nog steeds zijn er in Nederland te weinig opvangplekken voor asielzoekers en te weinig woningen voor vluchtelingen die hier mogen blijven (statushouders). De gemeente Nijkerk vindt het een belangrijke taak om bij te dragen aan de nood die er nu is. Daar komt bij dat sinds 1 februari 2024 de nieuwe spreidingswet geldt. Volgens de nieuwe spreidingswet moet de gemeente Nijkerk per 1 juli 2025 zorgen voor 278 opvangplekken, waarvan 24 alleenstaande kinderen en jongeren tot 18 jaar. Dit aantal wordt per gemeente bepaald op basis van het aantal inwoners en hoe welvarend een gemeente is. Op dit moment vangt de gemeente Nijkerk helemaal geen asielzoekers op. 

Spreidingswet bepaalt het aantal opvangplekken per gemeente

De spreidingswet zorgt ervoor dat er meer opvangplekken komen en dat vluchtelingen meer verspreid door Nederland kunnen wonen. Wanneer een gemeente hier niet aan meewerkt, dan kan de regering zonder inspraak van de gemeente of de inwoners een locatie aanwijzen waar de opvang gaat plaatsvinden. Binnen een regio kunnen gemeenten onderling afspraken maken over de verdeling. Zo kan de ene gemeente bijvoorbeeld meer huizen aan vluchtelingen uit Oekraïne bieden en de andere gemeente meer asielzoekers opvangen.

Wat gaat er nu gebeuren?

De gemeente gaat op zoek naar één of meer locaties voor de opvang van asielzoekers en wil hierin samen optrekken met de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Het streven is om half mei tot half juni ideeën voor en reacties op mogelijke locaties op te halen. Voor de zomer zal de het college van Burgemeester en Wethouders een aantal mogelijke locaties en overwegingen voorleggen aan de gemeenteraad. In september wordt een keuze gemaakt. Daarna zal de gemeente in gesprek gaan over een zorgvuldige invulling van deze locatie(s) met inwoners, ondernemers en organisaties die hiermee te maken krijgen. Eind van het jaar zal besluitvorming plaatsvinden over het plan van aanpak. Daarna is er nog tot 1 juli 2025 de tijd om de locatie(s) voor te bereiden. 
 

Meewerken aan noodopvang

De nood in de opvang van asielzoekers is nog steeds erg hoog. De gemeente Nijkerk krijgt regelmatig verzoeken van het Rijk om op heel korte termijn tijdelijk een locatie voor noodopvang te bieden. Noodopvang betekent tijdelijke locaties, die vaak minder voorzieningen hebben dan azc’s. De gemeente Nijkerk voelt de verantwoordelijkheid om hieraan bij te dragen, ook in de richting van de andere gemeenten in de regio die al voor noodopvang hebben gezorgd. Als het college ervoor kiest om mee te werken aan noodopvang, dan gebeurt dit voor een korte afgebakende periode en met een goed veiligheidsplan. 

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht op de pagina 'Vluchtelingen'.
Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een mail aan: nieuwenijkerkers@nijkerk.eu.