Huishoudens met een laag inkomen of een inkomen net boven het sociaal minimum krijgen in 2022 een extra tegemoetkoming voor de stijgende energiekosten.

Op 10 december 2021 heeft het kabinet besloten om een eenmalige energietoeslag van € 200 voor huishoudens met een laag inkomen mogelijk te maken. Inmiddels is gebleken dat de stijging van de energieprijzen veel sterker is dan eerst gedacht. Men verwacht dat de energieprijzen nog verder zullen stijgen. 
Daarom is op 15 maart bekendgemaakt dat de energietoeslag verhoogd wordt naar ongeveer € 800. Gemeenten gaan deze regeling uitvoeren.

Voor wie is de energietoeslag?

  • Inwoners met een bijstandsuitkering.
  • Inwoners met een inkomen of uitkering op of net boven het sociaal minimum.
  • Zelfstandige ondernemers of zzp’ers met een inkomen of uitkering op of net boven het sociaal minimum.

Betaling toeslag

Als u een bijstandsuitkering van de gemeente ontvangt, voldoet u in ieder geval aan de voorwaarden. De energietoeslag is inmiddels  aan u uitbetaald.

Toeslag aanvragen

Heeft u de energietoeslag niet automatisch ontvangen?  U kunt een aanvraag indienen via het online formulier. U heeft hiervoor DigiD nodig om in te loggen. Heeft u geen DigiD dan kunt u het papieren formulier uitprinten, invullen en opsturen of afgeven op het gemeentehuis.

De energietoeslag wordt maar één keer per huishouden verstrekt. Dit betekent als iemand op uw adres al een energietoeslag heeft ontvangen, u deze niet nogmaals kunt krijgen. Hebt u vragen of wilt u een aanvraagformulier per post ontvangen? Hiervoor kunt u terecht bij Loket MO via telefoonnummer 14 033.

Kosten besparen

De gemeente ondersteunt inwoners met een laag inkomen waar het kan. Dat gaat veel verder dan alleen de energietoeslag van 800 euro. De gemeente ondersteunt ook bij geldzorgen en schulden. Verder kunnen inwoners de hulp van het energieloket inroepen voor tips om te besparen op de energiekosten. Er zijn verschillende regelingen voor huiseigenaren. Deze zijn te vinden op www.duurzaam-nijkerk.nl.
De gemeente is ook met de woningcorporaties in gesprek om snel meer woningen te verduurzamen, zodat de energierekening verder omlaag kan.
 

Meer informatie

Lees meer over de energietoeslag.