Energietoeslag

De energietoeslag is een bedrag dat u in 2022 en in 2023 van de gemeente kunt krijgen voor de betaling van uw energierekening. Voor het jaar 2022 kunt u geen energietoeslag meer aanvragen. U kon de energietoeslag voor 2022 aanvragen tot en met 31 december 2022.
De energietoeslag is bedoeld voor:
- inwoners met een bijstandsuitkering;
- inwoners met een inkomen of uitkering op of net boven het sociaal minimum;
- zelfstandige ondernemers of zzp’ers met een inkomen of uitkering op of net boven het sociaal minimum.
Energietoeslag 2023
Voor 2023 werkt de rijksoverheid opnieuw aan een energietoeslag. De precieze regels hiervoor zijn nog niet duidelijk. De gemeente Nijkerk gaat aan de hand van de regels van de rijksoverheid vaststellen wie in aanmerking komt voor de energietoeslag 2023. Er volgt te zijner tijd meer informatie wanneer we de aanvragen starten en de uitbetalingen gaan doen.
Kosten besparen
De gemeente ondersteunt inwoners met een laag inkomen waar het kan. De gemeente ondersteunt ook bij geldzorgen en schulden. Verder kunnen inwoners de hulp van het energieloket inroepen voor tips om te besparen op de energiekosten. Er zijn verschillende regelingen voor huiseigenaren. Deze zijn te vinden op www.duurzaam-nijkerk.nl(externe link).
De gemeente is ook met de woningcorporaties in gesprek om snel meer woningen te verduurzamen, zodat de energierekening verder omlaag kan.
Meer informatie
Lees meer over de energietoeslag.
Veel gestelde vragen bij de aanvraag Energietoeslag 2022
Heeft u een vraag over de aanvraag van de Energietoeslag van 2022? De meest gestelde vragen en antwoorden vindt u hieronder.
-
Ik heb een aanvraag ingediend, maar ik heb nog geen reactie. Wanneer kan ik een reactie verwachten?
We hebben sinds 15 mei 2022 dagelijks veel aanvragen ontvangen. Het is daarom erg druk. De aanvragen worden afgehandeld op volgorde van binnenkomst. Wij doen ons uiterste best om alle aanvragen zo snel mogelijk af te handelen. Op dit moment kan het zijn dat u nog geen reactie heeft op uw aanvraag. De gemeente mag acht weken doen over een aanvraag.
Twijfelt u of uw aanvraag goed is binnengekomen? Bel dan niet direct na het indienen van uw aanvraag, maar wacht een paar werkdagen. Er kan wat tijd zitten tussen het moment waarop u uw aanvraag indient en het moment waarop dit zichtbaar is voor de consulent. - Ik heb mijn huurcontract niet meer. Wat moet ik doen?
Bent u alleenstaande of een echtpaar? En woont u alleen op uw adres (eventueel samen met uw minderjarige kinderen)? Dan kunt u ook een betaalbewijs van de huur (bankafschrift) inleveren. De brief over de laatste huurverhoging is ook voldoende.
Wonen er nog andere meerderjarige personen op uw adres? Dan kunt u ook de brief met de laatste huurverhoging inleveren. Let op: een bankafschrift met de betaling van de huur is dan dus niet voldoende. - Ik moet een (kopie van) een geldig legitimatiebewijs tonen/inleveren. Is een rijbewijs ook goed?
Helaas, een rijbewijs is voor ons niet voldoende. Dat staat in de Participatiewet, de wet die de Energietoeslag regelt. Daarom vragen wij om een geldig paspoort of een geldige ID-kaart.
- Ik krijg niet maandelijks een energienota. Ook heb ik het contract van de energieleverancier niet meer. Wat kan ik inleveren?Het moet voor ons duidelijk zijn dat degene die de energietoeslag aanvraagt ook verantwoordelijk is voor de betaling van de energienota. Daarom vragen wij om dit bewijsstuk. Een vergelijkbaar document, zoals een e-mail gericht aan u over uw verbruik of een schermafdruk van een overzicht in een app kan voor ons ook voldoende zijn.
Bent u alleenstaande of een echtpaar? En woont u alleen op uw adres (eventueel samen met uw minderjarige kinderen)? Dan kunt u ook een betaalbewijs van de betaling van de energienota (bankafschrift) inleveren.