Zorgt u voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is? Dan bent u mantelzorger. Als mantelzorger ondersteunt u onbetaald en vaak voor een langere periode een hulpbehoevende partner, ouder, kind, ander familielid of kennis.  
Mantelzorgers leveren een belangrijke bijdrage in de zorg aan anderen.  Maar dit kan soms ook zwaar zijn of zelfs te zwaar. 

Steunpunt Mantelzorg

De gemeente Nijkerk wil mantelzorgers ondersteunen. Hiervoor kunt u terecht bij het Steunpunt Mantelzorg van Sigma. Sigma geeft u informatie en advies. Maar ook een luisterend oor en contact met andere mantelzorgers. U kunt Sigma bellen op het telefoonnummer (033) 247 48 30 of e-mailen info@sigma-nijkerk.nl. U kunt ook kijken op de website van Sigma(externe link).

Mantelzorgwaardering

De gemeente waardeert de inzet van mantelzorgers. Met de jaarlijkse mantelzorgwaardering bedankt de gemeente mantelzorgers voor hun inzet. U kunt op dit moment de mantelzorgwaardering aanvragen. Dit kan weer vanaf oktober 2023, zie hiervoor de pagina Mantelzorgwaardering: meld u vóór 1 december aan
De mantelzorgwaardering is voor een mantelzorger die:

  • minimaal 8 uur per week en langer dan 3 maanden heeft gezorgd voor een familielid, buurvrouw, vriend of iemand anders in de gemeente Nijkerk.
  • deze zorg niet verleent vanuit een vrijwilligersorganisatie of als beroep.