Column 1 november 2023, Lukas Rakhorst, raadslid CDA

Dat is een van de slogans waarmee ik campagne heb gevoerd voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Deze slogan wordt met de dag actueler, natuurlijk verduurzamen maar op welke manier? Willen wij onze natuur en landbouwgrond opofferen voor zonnepanelen? Wat mij betreft niet! Nuchter verduurzamen is inzetten op meer zonnepanelen op daken, om zo min mogelijk kostbare grond op te offeren. Dit besef lijkt nu (eindelijk) ook in te dalen bij de landelijke politiek, bij een interview in het AD zei Hugo de Jonge: “Als je door de polder fietst, en je ziet op vruchtbare landbouwgrond zo’n enorm zonneveld, dan denk je ‘Oei, wat is dat zonde van de ruimte’. Dat moet je echt niet willen in Nederland.”

Onze grond is schaars en we moeten keuzes maken, niet voor de korte maar voor de lange termijn, ook als het gaat om verduurzaming! Onderdeel van nuchter verduurzamen is ook, een gezonde energiemix. Een aantal partijen in de Tweede Kamer heeft echt een ongezonde aversie tegen kernenergie die ik niet begrijp. Juist de volgende generatie heeft een duurzame energiemix nodig die niet alleen afhankelijk is van het weer. Ook dat is nuchter verduurzamen!

In het licht van de aankomende Tweede Kamer verkiezingen wens ik de nieuwe Kamerleden een gezonde dosis nuchterheid toe. Geen dogma’s maar praktische oplossingen voor een duurzame toekomst zodat wij de aarde goed kunnen doorgeven aan de volgende generatie!

Reageren? lukrakhorst@gmail.com