#horenzienenmelden (logo)

In Nijkerk werken we hard aan het bestrijden van criminaliteit en ondermijning. Hierbij gaat het niet alleen om de strafbare feiten die gepleegd worden, maar ook om de gevaarlijke situaties die ontstaan voor onze inwoners. Denk bijvoorbeeld aan het grote risico dat een hennepkwekerij of drugslab betekent voor omwonenden. In 2019 hebben we daarom een plan van aanpak opgesteld.

Helpt u mee?

Het aanpakken van ondermijning kunnen wij niet alleen. Uw hulp is onmisbaar! Om ondermijning aan te pakken hebben we zoveel mogelijk oren en ogen in de buurt en wijk nodig, én inwoners die verdachte situaties melden. Horen, zien en melden dus!

U kunt vermoedens van ondermijnende activiteiten op verschillende manieren melden. Wilt u anoniem melden dan kan dat bij Meld Misdaad Anoniem. Het meldpunt is zeven dagen per week bereikbaar via (0800) 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het 24/7 mogelijk om iets te melden via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden. Wilt u liever bij de politie melden dan kan dat via (0900) 8844.

Hieronder vindt u informatie over verschillende onderwerpen. Deze informatie helpt om beter zicht te krijgen op ondermijnende situaties én hoe u die veilig (en indien gewenst ook anoniem) kunt melden.

Wilt u weten wat er in 2020 is gedaan? Bekijk dan de infographic
 

Wat is ondermijning?

Het verzwakken of misbruiken van de structuur van onze maatschappij, leidend tot een aantasting van haar fundamenten en/of van de legitimiteit van het stelsel dat haar beschermt.
Bij ondermijning gaat het om crimineel handelen met het doel om sluipenderwijs een sociale en economische invloed te krijgen. Criminelen willen zo een voet aan de grond krijgen in de ‘gewone’ wereld en ondermijnen  de fundamenten van de rechtsstaat ondermijnt en daarmee ook de veiligheid en integriteit van de samenleving.

De georganiseerde (en ondermijnende) criminaliteit in Nederland is een bloeiende industrie waar miljarden euro’s in omgaan. Criminelen verdienen geld aan onder meer hennepteelt, mensenhandel, milieucriminaliteit, fraude en witwassen en schuwen het gebruik van grof geweld niet. Maar zonder hulp van de bovenwereld is er geen succesvolle onderwereld. Criminele ondernemers zijn voor hun ‘business’ afhankelijk van allerlei legale voorzieningen en sectoren.

Criminelen maken steeds vaker gebruik van zaken in de bovenwereld om hun illegale activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een café of winkel gebruiken, waar nooit klanten komen, om illegaal verdiend geld wit te wassen. Of ze huren een pand of loods ten behoeve van drugs- of wapenhandel. Criminele activiteiten en ondermijning zijn meestal niet direct zichtbaar. Toch kan het zijn dat bepaalde zaken opvallen die mogelijk niet pluis zijn. Denk hierbij aan personen met verdacht gedrag, zoals rondhangen en snel iets uitwisselen met een persoon in een auto. Of een dichtgeplakte woning waar wel altijd aanloop is. Ook als bedrijven een vervallen uitstraling hebben maar toch met camera’s beveiligd zijn, is dat opvallend.

Burgemeester Renkema vertelde onlangs in het programma Regio Actueel van A1 media over ondermijning, hoe het te herkennen is en in hoeveel verschillende vormen we het kunnen tegenkomen. U kunt het interview terugkijken.