Wat is het?

Het bestrijden van ongedierte in de openbare ruimte is geen officiële taak van de gemeente. Alleen als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen komt de gemeente in actie. Bijvoorbeeld als de overlast door het ongedierte zo ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

Ongedierte zoals mieren, kakkerlakken, mollen en bladluizen kunt u op verschillende wijzen bestrijden. Groot ongedierte zoals ratten kunt u beter niet zelf bestrijden. Neemt u hiervoor contact op met de gemeente via telefoonnummer (033) 247 22 22. Gaat het om kleine beesten en zitten ze op uw eigen terrein? Dan kunt u zelf maatregelen nemen.

Wat moet ik doen?

Bijen of wespen

Een bijennest kunt u het best laten weghalen door een imker. Wespen kunt u zelf bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Ook kunt u een gespecialiseerd bedrijf vragen dit voor u te doen.

Ratten en ander groot ongedierte

De gemeente kan gespecialiseerde mensen inzetten om grotere dieren - zoals ratten en kakkerlakken - effectief en met een minimale milieubelasting te bestrijden. De gemeente doet dit als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid. Op uw privéterrein kunt u dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Eikenprocessierups

Van mei tot september kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan bij mensen ernstige irritaties geven. Ga daarom niet zelf de rups bestrijden, maar laat een deskundig bedrijf dit doen.

Mieren in de tuin

Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. U kunt overlast van mieren in uw tuin beperken met de volgende gifloze methoden:

  • Strooi bladeren uit van lavendel, tijm, marjolein, tomaat en varens.
  • U kunt planten neerzetten zoals boerenwormkruid, afrikaantjes en goudsbloemen.
  • Strooi rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel uit.
  • Giet uien- en knoflooksap uit.
  • In tuincentra kunt u niet-giftige afweermiddelen kopen. Deze sterk geurende stoffen tasten het oriëntatievermogen van de mier aan.

Bladluizen in de tuin

U kunt een luizenplaag voorkomen door sterke en gezonde planten in de tuin te zetten. Hebt u toch bladluizen op uw planten, dan kunt u met allerlei huismiddeltjes schade aan planten voorkomen. U kunt bijvoorbeeld een zakje larven van lieveheersbeestjes ophangen of zelf een plantenextract maken. Ook middelen op basis van organische vetzuren kunnen helpen. Schieten deze middelen tekort? U kunt luizen dan bestrijden een natuuridentiek bestrijdingsmiddel, zoals pyrethrinen. Let op! Pyrethrinen zijn zeer giftig voor insecten en vissen.

Slakken in de tuin

Slakkenbestrijdingsmiddelen zijn vaak ook giftig voor andere dieren die u wel graag in uw tuin ziet. Helaas doden deze bestrijdingsmiddelen niet alleen slakken, maar ook de dieren die slakken eten. Kies daarom voor biologische bestrijding (knoflook of aaltjes) of milieuvriendelijke slakkenkorrels.

Wat moet ik doen?

Ongedierte in openbaar gebied

  • Meld dit aan de gemeente.

Ongedierte op particulier terrein

  • Neem contact op met een erkend bedrijf voor ongedierte- of plaagdierenbestrijding.