Het legen van de containers en ophalen van de zakken vindt per soort afval om de drie weken plaats.

• Restafval (grijze container) wordt 1x in de drie weken opgehaald
  • PMD (grijze container met oranje deksel) of zakken wordt 1x in de drie weken opgehaald
  • GFT (groene container) wordt 1x in de drie weken opgehaald

In de maanden juni t/m augustus worden elke week de groene containers geleegd. U kunt uw container dan elke week aan de weg zetten op de voor u geldende ophaaldag. Heeft u twijfel over uw inzameldag? Zoek dit op met uw postcode + huisnummer op www.mijnafvalwijzer.nl. of kijk op de Afvalkalender.

Hoe werkt het?

De gemeente haalt het afval op bij uw huis. U kunt thuis het afval verzamelen in een container of in de speciale koopzakken.

Wat moet ik betalen?

Kijk voor de kosten op de pagina 'Tarieven afvalinzameling'.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Waar kan ik de koopzakken voor restafval kopen?

• Albert Heijn aan de Frieswijkstraat 72 in Nijkerk
  • Boni Wheemplein 31-39 én Zandoogje 2 in Nijkerk
  • Jumbo Molenplein 14 in Nijkerk
  • Tabaks Entertainment Shop, Hoefslag 63 in Nijkerk
  • De Spar, Van Noortstraat 29-a in Nijkerkerveen
  • Jumbo, Westerdorpsstraat 23-25 in Hoevelaken
  • Albert Heijn, Kantemarseweg 10, in Hoevelaken
  • Jumbo,Hoofdstraat 155 C in Voorthuizen.

In deze winkels kunt u ook de gratis PMD-zakken vinden.

Waar kan ik mijn gebruikte luiers kwijt?

De luiers kunnen gratis aangeleverd worden in een (semi) transparante zak op de onderstaande locaties. Inwoners kunnen ook incontinentiemateriaal aanleveren, het gaat hierbij alleen om de luiers. De gebruikte luiers worden na inzameling gerecycled bij de firma ARN.

Inzamellocaties luiers

De containers waar de luiers kunnen worden gebracht, staan op de onderstaande locaties:

• Kinderopvang Bzzzonder Corlaer, Van Siburglaan 18b in Nijkerk
  • Kinderopvang Bzzzonder Appelgaard, Barneveldseweg 182 in Nijkerk
  • Kinderopvang Bzzzonder Maranathaschool, Grieglaan 4 in Nijkerk
  • Kinderopvang Jabadabadoe, Westerdorpsstraat 54b in Hoevelaken
  • Milieustraat Nijkerk, Blekkerserf 4, Nijkerk

Ik wil graag een grote grijze container voor PMD want om de 3 weken legen is te weinig. Een derde container wil ik niet

Als u niet reageert op het aanbod voor een PMD-container, dan ontvangt u deze niet. Door goed te scheiden vermindert u de hoeveelheid restafval. Dit is goed voor het milieu en voor uw portemonnee, omdat u per lediging van de grijze container betaalt. Heeft u onverhoopt toch meer afval voor de grijze container? Dan kunt u dit aanbieden in een koopzak van de gemeente.

Ik wil graag een grote groene container voor gft want om de 3 weken legen is te weinig

U kunt een grote 240 liter groen container aanvragen bij de gemeente. Dit kunt u doen door contact op te nemen met Service en Informatie via het telefoonnummer 14 033. U kunt dit ook online regelen via het online formulier op deze website.

Waarom biedt de gemeente alleen aan bewoners in laagbouw een container aan?

Bij hoogbouw en bovenwoningen is het gebruik van een container niet wenselijk vanwege de niet beschikbare ruimte.

Zelf composteren

Groente-, fruit- en tuinafval is ongeveer de helft van het huisvuil dat inwoners aan de straat zetten. Met compost verbetert u de structuur van uw tuin en beschermt die tegen ziekten. De gemeente Nijkerk wil thuis composteren stimuleren en geeft daarom op elk compostvat dat in de gemeente wordt verkocht een subsidie. Compostvaten kunt u met een korting kopen bij Intratuin en De Westermolen. De gemeente verkoopt zelf geen compostvaten.

Bladafval

In het najaar staan in de gemeente op verschillende locaties bladkorven. Hier kunt u gratis bladafval in kwijt.

Tuinafval

Uw tuinafval kunt u gratis brengen naar de Milieustraat, Blekkerserf 4 in Nijkerk. U kunt dit ook tegen betaling van voorrijkosten aan huis laten ophalen. Kijk dan bij Afvalinzameling, grof huisvuil.