Opvang asielzoekers

De gemeente Nijkerk gaat opvang bieden aan 278 asielzoekers, waarvan 24 alleenstaande minderjarigen. Dit is het aantal dat de gemeente per 1 juli 2025 moet huisvesten volgens de Spreidingswet. De gemeente betrekt de inwoners van Nijkerk bij het kiezen van geschikte plekken voor de opvang en de invulling hiervan. Via een vragenlijst en bijeenkomsten kon iedereen in de gemeente meedenken over wat de beste plek is voor de opvang. 

Aan de hand hiervan stelt het college nu vier opvangplekken voor aan de gemeenteraad waar de opvang kan komen. Het gaat om kleinschalige opvangplekken verspreid over de gemeente, en dus niet om één grote opvangplek voor 278 mensen. Als de raad een beslissing heeft genomen werken we deze plekken verder uit in een plan van aanpak. Het streven is dat de eerste van de vier opvangplekken op 1 juli 2025 open gaat. 

De voorgestelde locaties en communicatie met omwonenden

De afgelopen periode hebben we alle ideeën die zijn binnengekomen voor mogelijke opvangplekken onderzocht. Doel van het onderzoek was om deze locaties zorgvuldig en op een open en duidelijke manier te beoordelen. We hebben daarvoor een afwegingskader opgesteld met voorwaarden waaraan we de locaties toetsen. Hierbij hebben we ook onderwerpen meegenomen die inwoners belangrijk vinden. Bijvoorbeeld veiligheid, de gevolgen voor de omgeving, de ligging en de grootte van de opvangplek. 

Inwoners hebben aan ons meegegeven dat we ook moeten kijken naar het buitengebied, bedrijventerrein en spreiding van kleinere plekken over de gemeente. Het resultaat van dit onderzoek is een lijst met locaties die als meest geschikt naar voren komen. In het rapport over het locatieonderzoek leest u meer over het afwegingskader en de uitkomsten. 

Brief aan inwoners

Op vrijdag 20 september is er bij alle inwoners in de gemeente Nijkerk een brief bezorgd met informatie over de zoektocht naar opvangplekken voor asielzoekers. Heeft u deze brief niet ontvangen? Kunt u dit aan ons melden via asielopvang@nijkerk.eu? Lees de brief alsnog.

Voorstel van het college aan de raad

Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel gedaan om vier kleinschalige opvanglocaties voor asielzoekers in de gemeente Nijkerk te realiseren. Het gaat om twee locaties in Nijkerk (één voor 75 personen en één voor 78 personen), één in Hoevelaken (voor 75 personen) en één in Nijkerkerveen (voor 50 personen). De opvangplekken in Hoevelaken en Nijkerkerveen worden gecombineerd met woningen voor doelgroepen uit Hoevelaken en Nijkerkerveen, zoals jongeren of starters. 

De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 10 oktober in de raadscommissie en op 24 oktober in de raadsvergadering. Als de raad akkoord gaat, wordt voor elke locatie samen met de omgeving een plan gemaakt. De opvangplekken zijn tijdelijk en bedoeld voor een periode van minimaal vijf jaar.

Burgemeester Gerard Renkema: "Met dit voorstel komen we tegemoet aan wensen die terugkwamen in de vragenlijsten. We stellen voor om de opvang te verspreiden over de gemeente in plaats van één grote opvangplek voor 278 asielzoekers. Ook hebben we gekeken naar locaties op bedrijventerreinen en mogelijkheden om de opvang te combineren met woningbouw voor andere groepen.”

Voorgestelde opvangplekken

  1. Nijkerk (gebouw): Nijverheidsstraat 7 en het aangrenzende achterterrein van de Gildenstraat 4-6, voor 75 plekken. 
  2. Nijkerk (gebouw): Beurtschipper 3 voor 78 plekken. 
  3. Hoevelaken (terrein): aan de Middelaarseweg voor 75 plekken, met een combinatie van woningen voor doelgroepen uit Hoevelaken, zoals jongeren of starters.
  4. Nijkerkerveen (terrein): hoek Amersfoortseweg-Koolhaaspark (50 plekken), met een combinatie van woningen voor doelgroepen uit Nijkerkerveen, zoals jongeren of starters.

Hieronder kunt u de kaartjes met de voorgestelde locaties bekijken. Als de raad met het voorstel akkoord gaat, werken we deze plekken verder uit in een plan van aanpak. Hier staat in hoe de opvangplekken worden ingevuld en uitgevoerd en wat hiervoor nodig is.

In het voorstel krijgt elke locatie naast woonruimte ook een recreatieruimte voor de bewoners. Op de locatie aan de Nijverheidsstraat worden centrale voorzieningen voor alle vier de opvangplekken gemaakt, zoals de huisarts, tandarts en onderwijs voor volwassenen. 

kaart waarop de locatie van Nijverheidsstraat 7 is aangegeven

Nijkerk (gebouw op een bedrijventerrein): Nijverheidsstraat 7 en aangrenzend achterterrein van Gildenstraat 4-6, voor 75 plekken

Het gebouw ligt centraal, op een bedrijventerrein en dichtbij algemene voorzieningen. Dit gebouw is eigendom van de gemeente. De eigenaar van het aangrenzende achterterrein is bereid deze ruimte beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van deze opvangplek. Op dit moment wordt het gebouw gehuurd door Stichting ’s Heeren Loo voor dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. Door samen op zoek te gaan naar een betere plek voor ’s Heeren Loo komt deze ruimte vrij voor asielopvang en kunnen we tegelijkertijd de dagbesteding voor deze kwetsbare groep behouden in onze gemeente.

Kaart waarop de locatie Beurtschipper 3 is aangegeven

Nijkerk (gebouw op een bedrijventerrein): Beurtschipper 3, voor 78 plekken

Het gebouw ligt op een bedrijventerrein, op een acceptabele afstand van algemene voorzieningen en is goed ontsloten voor voetgangers en fietsers. De eigenaar van dit pand is bereid om medewerking te verlenen. Het gaat om leegstaande kantoren. Deze worden casco opgeleverd. Daardoor kan het snel worden ingericht.

Kaart waarop de locatie Middelaarseweg is aangegeven

Hoevelaken (terrein): Middelaarseweg, voor 75 plekken. Met een combinatie van woningen voor doelgroepen zoals jongeren of starters uit Hoevelaken

Het terrein ligt aan de rand van het ontwikkelgebied Klaarwater. Op dit moment is het een weiland. Er is sprake van goede bereikbaarheid van voorzieningen. Dit terrein is niet in eigendom van de gemeente. Wanneer de gemeente deze plek aanwijst als een geschikte opvangplek, is de eigenaar bereid om over ontwikkeling hiervan in gesprek te gaan. Er is een mogelijkheid voor slimme combinaties met wonen voor andere doelgroepen. 

Kaart met de locatie Locatie Koolhaaspark is aangegeven

Nijkerkerveen (terrein): hoek Amersfoortseweg-Koolhaaspark voor 50 plekken. Met een combinatie van woningen voor doelgroepen zoals jongeren of starters uit Nijkerkerveen

Het terrein ligt tussen woningbouw, industrie en landbouw. Er is sprake van goede bereikbaarheid van voorzieningen. Dit terrein is niet in eigendom van de gemeente. De eigenaar is bereid om over ontwikkeling van deze locatie als een opvangplek in gesprek te gaan. Er is een mogelijkheid voor slimme combinaties met wonen voor andere doelgroepen. 

Keuze van de locaties op basis van een afwegingskader

Tijdens een participatieproces zijn er 127 ideeën voor locaties aangedragen. Deze zijn beoordeeld en er bleven 28 geschikte plekken over. Het college heeft hieruit vier locaties gekozen.

De locatie Beurtschipper opent uiterlijk 1 juli 2025. Nijverheidsstraat volgt later dat jaar. De plannen voor Hoevelaken en Nijkerkerveen zijn naar verwachting klaar in maart 2025, en deze locaties openen in de loop van 2025/2026, uiterlijk december 2026.

Online bijeenkomst opvang asielzoekers gemeente Nijkerk (23 september 2024)

Op maandagavond 23 september om 19.00 uur organiseerde de gemeente een online bijeenkomst. De burgemeester legde uit hoe het college de opvangplekken gekozen heeft en waarom. Bekijk hier de bijeenkomst terug.

Uw mening geven over het voorstel

De raad bespreekt dit voorstel in de commissievergadering op 10 oktober 2024 en in de raadsvergadering op 24 oktober 2024 en neemt hierover een besluit. Tijdens de commissievergadering op 10 oktober is er voor iedereen gelegenheid om in te spreken over dit onderwerp. U kunt dan uw visie op het voorstel geven. De raads- en commissieleden kunnen dat gebruiken bij het vormen van hun oordeel over het voorstel. U kunt zich van tevoren bij de griffie (griffie@nijkerk.eu) aanmelden als inspreker. Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Luisteren-meepraten-inspreken'.
 

Participatie en besluitvorming

Van 13 juni tot en met 13 juli 2024 heeft de gemeente Nijkerk inwoners betrokken bij het zoekproces. Daarbij is rekening gehouden met verschillende leefstijlen en drukke agenda’s van gezinnen. Het was belangrijk dat iedereen gemakkelijk en efficiënt kon deelnemen aan het proces.

Middelen en activiteiten

De gemeente gebruikte een vragenlijst om meningen en ideeën te verzamelen en organiseerde drie inloopbijeenkomsten, waar 480 inwoners op afkwamen. Ook werd een online talkshow uitgezonden, die bijna 500 keer is bekeken. Hierin konden inwoners via de chat vragen stellen. Om het nadenken over opvangplekken te stimuleren en het gesprek hierover op gang te brengen, stelde de gemeente drie voorbeeldlocaties voor.

Wat heeft het opgeleverd? 

3.126 inwoners vulden de vragenlijst in. Dit is representatief voor de bevolking van Nijkerk. Van de vragenlijsten zijn er 2.985 online ingevuld en 141 op papier. In totaal zijn er 127 mogelijke opvangplekken aangedragen.  

En verder: 

  • Inwoners hebben boven verwachting veel suggesties aangedragen voor opvangplekken.
  • Daarnaast hebben we veel informatie opgehaald over wat de samenleving belangrijk vindt bij de keuze van een opvangplek.
  • Uit de reacties blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over de opvang van asielzoekers.
  • Vooral de veiligheid en het aantal asielzoekers in verhouding tot de gemeenschap zijn belangrijke aandachtspunten. Mensen zijn bang dat opvangplekken dichtbij woonwijken kunnen zorgen voor overlast en onveiligheid.
  • Ook maken mensen zich zorgen dat grote opvangcentra te veel druk zetten op de lokale voorzieningen.
  • Er is bezorgdheid over het gebrek aan faciliteiten en integratiemogelijkheden voor asielzoekers, wat kan leiden tot verveling en overlast.
  • Veel mensen vinden dat het beter is om asielzoekers te verspreiden over meerdere plekken in plaats van hen op één centrale plek op te vangen.
  • Het buitengebied is vaak genoemd als een mogelijke plek voor opvang.
  • Mensen vinden het duurzamer om bestaande gebouwen te gebruiken en deze kostenbesparend in te richten.
  • Naast zorgen over de opvang van asielzoekers, zijn er ook signalen van onvrede onder inwoners over hun eigen situatie, zoals huisvesting.
  • Er zijn ook positieve reacties op de komst van asielzoekers. Er hebben zich 13 mensen aangemeld om vrijwilligerswerk te doen. Sommige mensen vinden het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor een respectvolle opvang van asielzoekers. Ook willen zij solidair zijn met de inwoners van Ter Apel.

Wat doen we met de informatie uit het participatieproces?

  • Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad heeft de informatie meegenomen  in hun besluitvorming. Het participatieverslag komt als bijlage bij het voorstel van het college aan de gemeenteraad. 
  • We hebben alle ingediende locaties onderzocht en beoordeeld op geschiktheid op basis van een afwegingskader. Deze zijn gebundeld in een locatie-onderzoek. 
  • We hebben in de besluitvorming afgewogen wat de voordelen en nadelen zijn van spreiden of centraliseren en van grootschalige of kleinschalige opvangplekken.
  • Zodra besloten is waar de opvang van asielzoekers komt, maken we met verschillende partijen afspraken op het gebied van veiligheid, zowel binnen de opvangplek als in de omgeving. Dit doen we met betrokken inwoners, ondernemers en diverse organisaties.
  • In de komende fase kijken we hoe we de positieve inzet van inwoners en organisaties kunnen vergroten.
  • Samen met maatschappelijke organisaties en inwoners verkennen we mogelijkheden tot dagbesteding, inburgering, scholing en werk van de asielzoekers.

Afwegingskader

Om de juiste plek te kiezen, gebruikt de gemeente een afwegingskader. Alle plekken die zijn aangedragen door inwoners en de plekken die de gemeente noemt zijn hiermee getoetst. Een afwegingskader is een hulpmiddel om goed te kunnen kiezen. Het geeft een duidelijk overzicht van de dingen die belangrijk zijn bij het maken van een keuze en hoe je deze dingen moet afwegen. Zo kun je makkelijker zien wat de beste keuze is.

Bekijk hier het participatieverslag en het locatieonderzoek

Scholing, werk en dagbesteding

Zodra er een definitieve keuze is gemaakt over de opvangplekken gaan we aan de slag met de invulling en het programma. Ook gaan we dan bekijken hoe de faciliteiten en voorzieningen worden geregeld. Hoe dan ook wordt geregeld dat kinderen naar school gaan, dat er toegang is tot huisartsenzorg en specialistenzorg en dat er activiteiten worden georganiseerd om bewoners bezig te houden en sociale integratie te bevorderen.  Afhankelijk van hoe groot de opvang is, is er enkele dagen tot de hele week een huisartsenpost (GZA) op de opvangplek aanwezig. Zij verzorgen de eerste medische zorg en kunnen doorverwijzen naar andere zorgverleners.

Veiligheid en handhaving

Veel vragen van inwoners gaan over de veiligheid rondom de opvangplekken. Zodra er een definitieve opvangplek bekend is, worden afspraken gemaakt over de veiligheid binnen en rondom de opvangplek. Dit gebeurt in samenwerking met partners zoals de politie. Er worden huisregels opgesteld die asielzoekers moeten volgen.

Veiligheidsplan

Als de opvangplek(ken) bekend zijn, maakt de gemeente een veiligheidsplan voor de omgeving van een opvangplek. Dit plan laat zien welke afspraken er zijn gemaakt over veiligheid. De omgeving en de direct betrokkenen worden betrokken bij het opstellen van het plan. Het plan wordt beoordeeld door de politie, het Openbaar Ministerie en de burgemeester en wordt aangepast als dat nodig is.

Meer informatie

  • Krant zoektocht opvangplekken: In 'De Stad Nijkerk' van 26 juni stond informatie over de zoektocht naar opvangplekken. U kunt de krant ook online bekijken.
  • Vlogserie: De gemeente Nijkerk maakte een vlogserie waarin experts vragen beantwoorden en mensen op straat hun mening geven. Bekijk de vlogs op de pagina Vlogs.
  • Oproep van de burgemeester: Burgemeester Gerard Renkema legt uit waarom de gemeente asielzoekers gaat opvangen. Bekijk de oproep via ons YouTube-kanaal.
  • Onlinebijeenkomst: Op 1 juli was er een onlinebijeenkomst. Heeft u deze gemist? Bekijk de uitzending op ons YouTube-kanaal.
  • Item van Nijkerk Nieuws: Nijkerk Nieuws maakte een video-item over de inloopbijeenkomst op 2 juli. Bekijk de video op de website van Nijkerk Nieuws.
  • Nieuwsuur: Nieuwsuur maakte een item over gemeente Nijkerk en dit onderwerp. Bekijk het item op Nieuwsuur | NPO Start, dit item begint vanaf 32 minuten. 

Informatieloket asielopvang

Heeft u vragen, zorgen of ideeën die u wilt bespreken met de gemeente, dan kunt terecht  bij ons Informatieloket Asielopvang. Op de pagina leest u meer over hoe u in contact kunt komen, uw vragen kunt stellen en zorgen kunt uitten.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de opvang van asielzoekers? Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief.

Iets betekenen?

Wilt u iets doen voor de asielzoekers? Denk aan gezamenlijke maaltijden bereiden, fietstochten organiseren of helpen met taalles. U kunt zich hier aanmelden via het online aanmeldformulier vrijwilliger asielzoekers.

Woo-verzoeken ingediend over asielopvang

De afgelopen periode zijn er meerdere verzoeken bij de gemeente Nijkerk ingediend in het kader van de Wet open overheid (Woo) over het onderwerp asielopvang. Hiervoor is een speciale pagina in het leven geroepen. Op de website staat algemene informatie over de Woo en het proces van de zoektocht naar opvangplekken. Ook publiceren we hier alle Woo-verzoeken en de gevraagde documenten. De pagina wordt doorlopend bijgewerkt.