Hoe blijven onze winkelcentra aantrekkelijk nu we steeds meer online shoppen? Welke ruimte is er voor detailhandel op bedrijventerreinen? Moeten er strengere regels komen voor kapsalons aan huis? Ontdek welke beleidskeuzen de gemeente Nijkerk op deze terreinen maakt.

Winkels en supermarkten zijn belangrijk voor inwoners van Nijkerk. Ze dragen bij aan de leefbaarheid van onze kernen, maar ook aan de werkgelegenheid. Na de industrie telt de gemeente Nijkerk de meeste banen in de detailhandel. 

Verandering van koopgedrag

Maar er verandert op dit moment wel veel in de winkelstraat. Zo kopen we steeds vaker en meer online. Ook de reden waarom consumenten winkelcentra zoals die in de gemeente Nijkerk bezoeken verandert. Consumenten komen er overwegend gericht hun dagelijkse boodschappen en frequente aankopen doen. Of ze combineren een bezoek aan een winkel met een terrasje. Gelukkig zijn er nog genoeg leuke winkels waar inwoners en bezoekers terecht kunnen. En we zien gelukkig dat er ook nog steeds nieuwe zaken bij komen.

Nieuwe Detailhandelstructuurvisie

Om in te spelen op deze veranderingen heeft de gemeente Nijkerk begin vorig jaar een nieuwe Detailhandelstructuurvisie opgesteld. Daarin kiezen we voor het versterken van de binnenstad van Nijkerk en het winkelcentrum van Hoevelaken. Door corona loopt de winkelleegstand overal in Nederland snel op, zowel in grote als middelgrote plaatsen. Wij zullen als gemeente goed moeten blijven samenwerken met de ondernemers in de binnenstad om oplopende leegstand en de negatieve gevolgen daarvan samen tegen te gaan. En zo onze centra mooi, gevuld en vitaal te houden met een interessante mix van winkels, horeca en andere voorzieningen. Dat doen we onder meer door concentratie te stimuleren. We zien het liefst dat winkels vanuit aanloopstraten, woonwijken of bedrijventerreinen verhuizen naar het kernwinkelgebied. Bestaande rechten respecteren we natuurlijk, maar als er buiten het kernwinkelgebied een pand vrijkomt kijken we of we de bestemming daarvan kunnen veranderen.

Spelregels voor grootschalige detailhandel

Om diezelfde reden is de gemeente Nijkerk terughoudend met detailhandel op bedrijventerreinen. Daar is recent beleid over opgesteld, samen met andere gemeenten in de regio FoodValley. Afgesproken is dat alleen bouwmarkten, tuincentra en grootschalige woonwinkels op een bedrijventerrein horen, en dan het liefst dicht bij elkaar. In Nijkerk is de Watergoorweg de aangewezen plek voor zulke volumineuze detailhandel. De gemeenteraad moet nog instemmen met het nieuwe, zogenoemde PDV-beleid. 

Kapsalons aan huis

En hoe zit het dan met bijvoorbeeld kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures die vanuit huis een bedrijf runnen? Moeten die dan niet verhuizen naar het centrum? Ook daar is over nagedacht. De gemeente Nijkerk heeft besloten om op dit gebied de huidige regels te handhaven. Je mag dus in de garage of keuken klanten knippen, zolang je zelf maar eigenaar van het huis bent. Neem je een stagiair of een medewerker aan? Dan moet je een ruimte zoeken in de binnenstad van Nijkerk of het centrum van Hoevelaken of Nijkerkerveen.

Wilt u meer lezen over retailontwikkelingen, lokale koopstromen en de keuzes die Nijkerk op basis daarvan maakt? Lees hier de detailhandelsstructuurvisie 2019-2025. Voor vragen kunt u zich richten tot Rinaldo Tanahatoe (Strategisch adviseur Economie en Bedrijfsomgeving) via r.tanahatoe@nijkerk.eu