Inzet van schapen in de wijk Corlaer

Vanaf het voorjaar 2016 zijn de schapen weer actief in de wijk. En worden de schapen ingezet in de openbare ruimte om ons te helpen met het bijhouden van de gazons. Dit zal niet op alle gazons zijn, bijvoorbeeld speelvelden e.d. worden gemeden.

Door de schapen verschillende tijden op een stuk gazon te laten lopen kunnen wij de biodiversiteit beïnvloeden. Hierdoor zullen er verschillende soorten gras en kruiden de kans krijgen om op te komen en te groeien. De kudde wordt elke dag verplaatst, soms meerdere keren per dag. Hiervoor zet de herder een hond in.

Diversiteit aan groen

Voordeel van begrazing door schapen is, dat de bermen en andere plekken met ruig gras vaker kort worden gehouden. Bovendien verandert de vegetatie op de plekken waar de schapen grazen. Omdat het gras korter blijft, krijgen bepaalde soorten bloeiende planten meer licht. Zij hebben daardoor meer kans om te bloeien en deze locaties krijgen meer kleur. Ook verspreiden zaden van planten en bloemen zich via de schapenvacht. Dat zorgt voor meer diversiteit aan groen,

De inwoners van de wijk Corlaer zijn met een flyer ingelicht over de inzet van de schaapskudde. Deze flyer vindt u hieronder.

Spelregels

Er zijn een aantal spelregels omtrent de schapen:

  • Ze mogen niet gevoerd worden, zodra schapen weten dat ze van mensen lekker eten krijgen, verliezen ze het respect voor de flexinetten. Ze verwachten dan van alle mensen die langslopen te eten, hierdoor worden ze lawaaierig en opdringerig.
  • Honden en schapen gaan niet altijd goed samen. Als u bij de schapen loopt met uw hond(en), moeten de hond(en) aangelijnd zijn. Dan zullen er geen problemen ontstaan.
  • Als de schapen eenmaal naar een volgende locatie zijn blijft er mest achter. Dit is voor honden interessant, wellicht gaat uw hond er wat van eten, dit kan geen kwaad, maar laat uw hond dit niet onbeperkt eten. (Doordat de kudde vaak verplaatst wordt, is er per locatie maar kort hinder.)

Voor dringende vragen of opmerkingen kunt u altijd bellen met Paul Aalbers van Landschapsbeheer ’t Groene Veld op nummer (06) 101 820 56. U kunt de schaapskudde volgen via www.facebook.com/schaapskuddenijkerk hier wordt actuele informatie over waar de schapen staan en wanneer ze verplaatst worden gedeeld.