Door de coronamaatregelen gaat ook dit jaar de 4 mei herdenking anders dan we gewend zijn en anders dan op deze pagina beschreven staat. Groepen bijeenbrengen is momenteel, en naar verwachting ook op 4 en 5 mei, niet of beperkt toegestaan. Dit heeft gevolgen voor de lokale herdenkingen en vieringen.

In Nijkerk en in Hoevelaken is besloten wel bescheiden te herdenken, maar zonder publiek. Er is daarom geen stille tocht of bijeenkomst, en u kunt niet ter plekke komen kijken. De herdenking in de kern Nijkerk is wel live te volgen via de lokale omroep, zodat u alles wat er gebeurt kunt zien. Ook in Hoevelaken wordt er gekeken naar mogelijkheden om live te streamen. Op 28 april vindt u op de gemeentepagina in de Stad Nijkerk de programma’s en op welke manier u het vanuit huis kunt volgen.

In onze gemeente zijn op 4 mei jaarlijks diverse plechtigheden om oorlogsslachtoffers te herdenken. Op deze pagina vindt u informatie over de herdenkingen die in Hoevelaken en Nijkerk gehouden worden.

Hoevelaken

Hoevelaken kent jaarlijks twee momenten van herdenking. Op 19 april wordt de Schots-Canadese soldaat Walter Strang herdacht. Hij sneuvelde op 19 april 1945 in Hoevelaken. In zijn nagedachtenis herdenkt Hoevelaken de 5.706 Canadese soldaten die hun leven lieten tijdens de bevrijding van Holland. En alle ontelbare slachtoffers van oorlog en geweld wereldwijd, in verleden en heden.

Meer informatie op www.walterstrangfoundation.org.

Op 4 mei vindt er jaarlijks een herdenkingsbijeenkomst plaats in De Haen in Hoevelaken. Na afloop gaan de aanwezigen in stille tocht naar het oorlogsmonument op Park Weldam, waar kransen en bloemen gelegd worden en het twee minuten stil is. Oranjevereniging Koningin Wilhelmina organiseert de plechtigheden. Zie ook: www.ovhoevelaken.nl.

Nijkerk

De Commissie Herdenkingen en Plechtigheden organiseert jaarlijks een stille tocht langs de oorlogsmonumenten in Nijkerk. De tocht op 4 mei begint bij het stadhuis en gaat via de monumenten aan de Bruins Slotlaan en de Vrijheidslaan naar het Van Reenenpark. Bij alle monumenten staat de stoet even stil en worden er kransen en bloemen gelegd.

In het Van Reenenpark vindt een uitgebreide plechtigheid plaats, met een inleiding voorafgaand aan de twee minuten stilte. Na de herdenking is er tijd voor een defilé langs het monument “1940-1945”.

De voorzitter van de Commissie Herdenkingen en Plechtigheden is Wijnand Dirksen. Hij is bereikbaar op (06) 40997090 of via email: 4en5meinijkerk@hotmail.nl.

Het Comité 4 en 5 mei Nijkerk is ook te vinden op Twitter en Facebook.