Wat is het?

Wanneer een kind levenloos wordt geboren, is dit een groot emotioneel gemis. Als u wilt, kunt u uw kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is niet verplicht. U doet uw verzoek tot registratie bij de gemeente waar u woont.

Met deze registratie is uw levenloos geboren kind zichtbaar voor u via MijnOverheid.nl(externe link) en op een uittreksel van de BRP. 

Hoe werkt het?

Om uw kindje te kunnen registreren, is een akte van geboorte (levenloos) of een akte van levenloos geboren kind nodig. Als deze akte nog niet heeft, dan kunt u die alsnog laten opstellen. Dit gebeurt in de gemeente waar uw kind is geboren.
 

Wat moet ik doen?

Online een levenloos geboren kind registreren

U kunt ook een afspraak maken om langs te komen op het gemeentehuis.

  • U doet een verzoek aan de gemeente waar u woont.
  • Om uw kindje te kunnen registreren, is een akte van geboorte (levenloos) of een akte van levenloos geboren kind nodig. Als u niet zo’n akte hebt, kunt u die alsnog laten opmaken in de gemeente waar uw kind is geboren.
  • Het kan voorkomen dat de namen van uw kind niet op de akte van geboorte (levenloos) of akte van levenloos geboren kind staan. Dan geeft u de namen door bij uw verzoek tot registratie in de BRP. Ouders kunnen dus afzonderlijk van elkaar een andere naam opgeven. Dat is in deze situatie geen enkel probleem.
  • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Burgerzaken (telefoonnummer 14 033) of via de email : burgerzaken@nijkerk.eu.

Wat moet ik meenemen?

  • Een verklaring van levenloze geboorte of overlijden. Deze ontvangt u van de (huis)arts. Of als u deze al heeft de akte van geboorte (levenloos) of een akte van levenloos geboren kind.
  • Een geldig identiteitsbewijs.

Als uw kind in het buitenland is geboren, dan neemt u de documenten van de geboorte mee. Bijvoorbeeld een in het buitenland opgemaakte akte waarin staat dat uw kind levenloos is geboren. Als u na de geboorte van uw kind naar het buitenland bent verhuisd, doet u uw verzoek in de laatste Nederlandse gemeente waar u stond ingeschreven.

Omdat dit een heel persoonlijke situatie is, wordt er mild en begripvol met de regels omgegaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het moeilijk is om documenten te krijgen. U geeft dit dan aan bij de gemeente en legt in plaats daarvan een verklaring af over de geboorte van uw kindje. 
 

Hoe lang duurt het?

Binnen 4 weken nadat u uw verzoek hebt ingediend, krijgt u een reactie van de gemeente.

Herdenken van overlijden

Op de gemeentelijke begraafplaatsen in Nijkerk en Hoevelaken heeft de gemeente een speciale plaats ingericht uw levenloos geboren kindje te herdenken. 

Heeft u vragen over de mogelijkheden? Bel ons dan gerust op. U bereikt ons via het algemene telefoonnummer 14  033. Wilt u direct met de beheerder spreken? Dan belt u (06) 2000 2001. We helpen u graag verder.
 

Aanvullende informatie

  • Naast uzelf kan alleen de ambtenaar van de burgerlijke stand deze registratie bekijken. Andere overheidsinstanties krijgen geen gegevens over uw levenloos geboren kind.
  • Als u na de geboorte van uw kind naar het buitenland bent verhuisd, doet u uw verzoek in de laatste Nederlandse gemeente waar u stond ingeschreven.